Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд з головою


Тетяна Ярмощук Київ, 11 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Конституційний Суд отримав нового голову. Ним став Андрій Стрижак, призначений суддею за квотою З’їзду суддів. Що це означає для Конституційного суду, і як до новопризначення ставляться сторони політичного процесу?

У травні, у розпал протистояння між Президентом та парламентом Іван Домбровський пішов з посади голови Конституційного Суду за власним бажанням. На його місце тимчасово призначили Валерія Пшеничного, раніше звільненого президентським Указом.

Призначення ж нового голови КСУ і коаліція, і опозиція називають позитивною тенденцією. Нашоукраїнець Микола Оніщук, що Андрій Стрижак — це представник суддівського корпусу: «Це позитивна річ у цих умовах, що саме представник судової влади три роки буде очолювати Конституційний Суд. Стрижак бажав цієї посади. Для нього це, як для представника регіональної судової еліти, є важливим етапом життєвого прогресу. Маю надію, що він буде намагатися зробити гарну професійну кар’єру».

Мінімізація проблем чи політичний паритет між суддями КСУ?

Представники ж коаліції висловлюють сподівання, що з новим головою проблеми Конституційного Суду будуть мінімізовані. Регіонал Олексій Плотников висловив сподівання, що нарешті проблеми суду будуть дещо мінімізовані: «Це є певною мірою наслідком тиску і з боку Секретаріату Президента, і певних проблем з окремими членами Конституційного Суду. Будемо сподіватися, що новий голова Конституційного Суду зможе переступити через ці тиски».

Ефективність Конституційного Суду багато в чому залежатиме від затвердження нових кандидатур, які подав Президент, каже політолог Олександр Палій: «Якщо ця процедура в парламенті пройде легко, то можна буде говорити, що в Конституційному Суді утвориться політичний паритет між суддями КСУ і цей орган може знову спробувати оглядатися на Конституцію більше, ніж на політичні сили, на якісь інтереси, зокрема, і корупційні».

Раніше Президент Ющенко указами звільнив суддів Валерія Пшеничного, Сюзанну Станик та Володимира Іващенка. І призначив на вакантні місця Степана Гавриша та Василя Костицького. Втім, Верховна Рада так і не привела їх до присяги.
XS
SM
MD
LG