Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз сподівається на демократичні вибори в Україні


Наталія Вікуліна Брюссель, 17 липня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Євросоюз закликає демократично провести парламентські вибори в Україні 30 вересня. Про це заявили Верховний представник ЄС з зовнішньої політики й політики безпеки Хав''єр Солана та Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер під час візиту до Брюсселя українського міністра закордонних справ Арсенія Яценюка.

Міністр закордонних справ України Арсеній Яценюк та Комісар ЄС із зовнішніх відносин і політики сусідства Беніта Ферреро-Вальднер.
Брюссель, 17 липня 2007 р.
(AFP)
Внутрішньополітична ситуація в Україні стала однією з головних тем на зустрічі Солани і Яценюка. Хав''єр Солана привітав запрошення з боку України європейських спостерігачів на вибори і закликав провести вибори 30 вересня демократично.

Про те, наскільки важливими є майбутні вибори для політичної стабільності в Україні, говорила з українським міністром і комісар Ферреро-Вальднер. Вона похвалила Україну за помітний поступ у переговорах про посилену угоду з Євросоюзом. Комісар також заявила про повну підтримку вступу Києва до Світової організації торгівлі в найближчому майбутньому і висловила надію, що Україна незабаром розв''яже усі невирішені питання щодо СОТ. Це, за її словами, прокладе шлях до переговорів України з Євросоюзом щодо зони поглибленої вільної торгівлі.

Беніта Ферреро-Вальднер: «Але всього цього, звичайно, не можна досягти без загальної стабільності в політичній ситуації. Тому дуже важливо, аби вибори 30 вересня пройшли демократично, згідно з міжнародними стандартами».

Насамперед демократичні вибори, а потім всеосяжні реформи

Комісар Ферреро-Вальднер висловила сподівання, що після виборів ситуація в Україні стабілізується і країна проведе всеосяжні реформи, в тому числі конституційні і судові. Зі свого боку міністр Яценюк пообіцяв, що вибори будуть демократичними.

Арсеній Яценюк: «Щодо політичної ситуації. Я розповів комісару Ферреро-Вальднер, що відбувається в Україні. І моє повідомлення було таке: Україна проведе прозорі, демократичні і законні вибори. Ми усвідомлюємо, що демократичні вибори певним чином пов''язані з двосторонніми відносинами ЄС та України. Ось чому ми зацікавлені мати найбільш прозорі вибори, ніж будь-коли. Я це обіцяю».

Український міністр реально оцінює, наскільки складним буде для Києва шлях до Євросоюзу. Він назвав європейську інтеграцію викликом для України. За його словами, Україна не вимагає європейських перспектив негайно, а разом із Євросоюзом має спочатку виконати дуже складне домашнє завдання.

«Я з нетерпінням очікую вступу до СОТ...»

Одним із таких домашніх завдань можна назвати посилення економічної співпраці між Євросоюзом та Україною. Комісар ЄС з торгівлі Пітер Мандельсон упевнений, що всі невирішені питання в економічних відносинах між Євросоюзом та Україною можна вирішити. Серед таких питань він назвав вступ Києва до СОТ, підтримку інвестицій в Україні, наявність конкурентноздатного імпорту за низької ціни в Україні та підтримку українського експорту. Загалом комісар оптимістично налаштований щодо економічної співпраці Євросоюзу та України.

Пітер Мандельсон: «Я з нетерпінням очікую вступу до СОТ, тому що це відкриває двері для інших можливостей між Україною та ЄС. І я з нетерпінням очікую, коли ми зможемо розпочати реалізацію цих можливостей».

Комісар ЄС з торгівлі також нагадав, що вступ Києва до СОТ дасть можливість наблизитися до укладення тіснішої угоди між Євросоюзом та Україною – зона вільної торгівлі буде важливою частиною нового документу.

Матеріали до теми:

• Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС • Держсекретар Португалії: «ЄС має зміцнити відносини зі східними сусідами» • “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • «Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів • Лобіювання Варшавою вступу України до ЄС – корисне і Україні, і Польщі, і Євросоюзові, вважають експерти • Робота над новою угодою між Україною та Євросоюзом
XS
SM
MD
LG