Доступність посилання

ТОП новини

Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Зиновій Фрис
Гості Свободи: міністр охорони здоров''я України у 2005 році, професор Микола Поліщук; кандидат хімічних наук Вячеслав Хаврусь.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Зиновій Фрис: Відомий український еколог Володимир Борейко заявив : "...людей необхідно евакуювати негайно! Удару буде завдано, перш за все, по органах дихання, і не можна виключати паралічу нервової системи”.

Й інша думка, вже цілковито заспокійлива: “Закликаю журналістів, мешканців Львівщини не панікувати”.

І ви чули на початку передачі: можна вживати воду з криниць, перебувати на свіжому повітрі, бо цей район вже не забруднений. Про це сказав віце-прем’єр Кузьмук.

Але народ цьому не дуже вірить, народ хвилюється, народ по-справжньому взагалі-то панікує.

Мої родичі живуть в 40 кілометрах від епіцентру трагедії. Я кожного дня телефоную. Вони справді хвилюються, вони панікують, бо вони не знають, що робити, кому вірити. Пане Поліщук, кому вірити? Микола Поліщук: Я думаю, що треба вірити тим офіційним особам посадовим, які сьогодні відповідають за стан взагалі в державі і несуть відповідальність за, в тому числі, ту ситуацію, яка є.

Чому я так говорю? Бо ми всі знаємо, що таке фосфор. Знаємо, що при згоранні фосфору утворюється фосфорно-органічні речовини, які є надзвичайно токсичні.

Але разом з тим ми знаємо те, що вже третій день йде боротьба з цією катастрофою. Знаємо про те, що там стягнуті досить потужні сили як військових, так і цивільних. І МНС є, і Міноборони є, і інші організації. Ми знаємо сьогодні, що є можливість моніторувати ситуацію, яка є там.

Таким чином, якщо офіційні особи посилаються на те, що сьогодні і вода, і довкілля відповідають нормам, то можна їм вірити.

Але що для цього треба? Я вважаю, що треба буквально по різних областях, по регіонах, чи це буде село, чи селище, чи певний квадратний кілометр, то повинні бути повідомлення людям, яка там ситуація, чи є там фосфор, чи немає і повинне обов’язково звучати прізвище людини високопосадовця, першої особи, а віце-прем’єр – це віце-прем’єр, посадова особа, про те, яка ситуація. В такій ситуації люди можуть себе спокійніше почувати.

Враховуючи ту ситуацію, коли сталася аварія, що це був спокійний безвітряний день, це був безхмарний день, то можна думати все ж таки, що продукти згорання піднялися досить високо і могли зміститися далеко від цього місця, де сталася катастрофа.

Але разом з тим ті, хто працює в зоні, і ті, хто знаходиться близько, заспокоїтися їх і не вживати ніяких засобів захисту завчасно я б не радив.

Представники МНС заявили, що фосфорна хмара розсіялася і загрози серйозної вже не існує. Наскільки цьому можна вірити??

В’ячеслав Хаврусь: Якщо був азот, то осідання на поверхню ґрунту буде поблизу епіцентру аварії, буде вигоряння трави, буде пожовтіння листя і також можуть бути прояви у людей, наприклад, кашель або ще якісь явища, пов’язані з ураженням фосфорною кислотою.

Але при цьому я не думаю, що це буде на великих відстанях. Це буде в радіусі кілька кілометрів, може до 10 кілометрів, але на великі відстані, то в мене немає підстав стверджувати, оскільки ці неорганічні сполуки фосфору є досить важкими, і вони швидко осідають на землю.

Пане Поліщук, скажіть, будь ласка, жертви можливі? Скажімо, завтра чи післязавтра обіцяють сильний дощ. Чого чекати людям і чого не чекати?

Микола Поліщук: Від фосфору отруєння, як правило, проявляється гостро. Це перші одна-дві доби. В тих, хто вже вдихнув, а шляхи попадання отрути можуть бути різні: через дихання, через їжу, через шкіру, то різні прояви будуть залежно від того, як буде попадати.

Якщо через дихання, то, дійсно, це буде порушення дихання, бронхорея, важке дихання, першіння в горлі, кашель.

А якщо більш виражені дози, то це можуть бути зміни і з боку серця, які будуть проявлятися на початку брахікардією, потім трахікардією, включно з тим, що може бути серцева слабість. При великих дозах може гіповолімія і гіповолімічний шок, тобто від обезводнення організму.

Таких випадків на сьогодні, наскільки я знаю, дуже мало. Але якщо є в людей першіння в горлі, якщо є кашель, якщо бронхорея, виділення багато слини, з бронхів в тому числі, ці люди терміново повинні звернутися до медиків.

Пане Поліщук, уявімо собі, що в зараженому селі починається дощ. Що в цей момент повинні робити люди?

Микола Поліщук: Зараз люди повинні максимально знаходитися в закритих приміщеннях, де не буде випадання, особливо випадання дощу.

У повітрі зараз (віце-прем’єр повідомив) нема. Значить, треба думати про те, що якщо буде дощ... При такій сонячній погоді, при 36-37 градусах, я не думаю, що ці вже продукти горіння ще знаходяться десь далеко...

...Тут повинні ще й на місцях лікарі спрацювати, вони повинні подивитися, чи є симптоми хоч незначного отруєння цією отрутою. Якщо є хоч незначні симптоми отрути в людей, то медики повинні сказати своє слово.

Для цього я радив би все ж таки, щоб медичні працівники організували поїздку і перевірку людей в регіоні. Але самі при цьому теж застосовували запобіжні засоби, хоча б ті ж самі респіратори, маски.

Пане Хаврусь, а які Ваші поради нашим слухачам, які і в тій зоні, зокрема, опинилися?

В’ячеслав Хаврусь: Якщо говорити про перші засоби індивідуального засобу, якщо людина знаходиться неподалік від епіцентру, то треба застосовувати ватно-марлеві пов’язки, змочені розчином питної соди, а після висихання повторно змочувати, оскільки це кислотна сполука, вона буде осідати на поверхні ватної пов’язки.

Інший момент (я думаю, що у кожного є свої городи, бо це ж сільська місцевість) – це у вечірній час змити поверхню рослин водою зі шлангу. Припустимо, що якщо осіло це на поверхню рослин, то, звичайно, вони будуть пошкоджуватися, буде відмирати листя. Таким чином хоча б трошки зберегти городину, яка є у людей.

(Скорочена версія. Повну версію “Вечірньої Свободи” слухайте в аудіозапису.)

Матеріали до теми:

• Прокуратура розглядає 4 версії техногенної аварії на Львівщині, однією з яких є втручання сторонніх осіб • Катастрофа на Львівщині: медичні аспекти • Чи завдала шкоди фосфорна аварія на Львівщині сусідній Волині? • Єврокомісія пропонує допомогу Україні у ліквідації наслідків аварії під Львовом • Людський аспект техногенної аварії на Львівщині • Другий день ліквідації техногенної аварії на Львівщині • Техногенні катастрофи і відповідальність влади (Прямий ефір) • Які можливі наслідки горіння цистерн з отруйним фосфором у результаті аварії на Львівщині? Інтерв’ю з колишнім міністром екології та природного середовища Сергієм Курикіним • Як слід транспортувати небезпечні речовини? • Летючий фосфор. Залізнична аварія на Львівщині

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

ФОТО ТА ВІДЕО

XS
SM
MD
LG