Доступність посилання

ТОП новини

Президент України заявив, що задоволений результами свого дводенного державного візиту до Угорщини


Віктор Ющенко наголосив, що Україна бачить в Угорщині «постійного партнера щодо реалізації української європейської перспективи».

Президенти України Віктор Ющенко та Угорщини Ласло Шойом
Віктор Ющенко під час зустрічі з Головою Державних Зборів Угорської Республіки Каталін Сілі наголосив, що Україна бачить в Угорщині «постійного партнера щодо реалізації української європейської перспективи». Про це повідомляє прес-служба Президента України.

Глава Української держави подякував вищому законодавчому органові Угорщини за визнання Голодомору в Україні 1932–1933 років актом геноциду проти українського народу. Віктор Ющенко висловив сподівання, що Угорщина також підтримає аналогічну резолюцію, яка розглядатимуть восени на Генеральній Асамблеї ООН.

У вівторок Президент України Віктор Ющенко передав Президентові Угорської Республіки Ласло Шойому розсекречену інформацію щодо місць поховань військовополонених та інтернованих іноземців на території України.

Список містить 18 місць поховань та 1184 прізвища загиблих.

Президент України, крім того, передав Президентові Угорської Республіки список понад 3 тисяч громадян Угорщини, затриманих під час придушення Угорської революції 1956 року, яких відправили до радянських в’язниць на території України.

Президенти України Віктор Ющенко та Угорщини Ласло Шойом після церемонії відкриття пам’ятника Тарасу Шевченку у Будапешті.
У свою чергу Президент Угорщини передав українському колезі список радянських воїнів, які загинули на території Угорщини, щоб українська сторона могла з’ясувати для себе долі своїх громадян.

Щодо співпраці в енергетичній сфері, Президент України назвав ключовими питаннями інтеграцію нафтопроводу «Адрія – Дружба», модернізацію та розбудову Бурштинського енергетичного острова та використання можливостей України у зберіганні газу в підземних сховищах.

Україна готова розглянути питання надання в оренду Угорщині своїх газосховищ, заявив Президент України, відповідаючи на запитання журналістів після завершення зустрічі з Прем’єр-міністром Угорської Республіки Ференцем Дюрчанем.

За словами Віктора Ющенка, на Західній Україні, українська сторона володіє потужностями для зберігання до 30 мільярдів кубометрів газу: «Сьогодні ми ведемо переговори з Угорщиною та іншими країнами Європи, як використати ці можливості для формування нової сторінки енергетичної безпеки».

Ференц Дюрчань зазначив, що Угорщина зацікавлена в будівництві на території України газосховища для потреб республіки.

Президент України та Прем’єр-міністр Угорської Республіки Ференц Дюрчань обговорили і питання прикордонної співпраці, організації ефективної спільної роботи митниць та облаштування прикордонних переходів, розбудови транспортних коридорів.

Крім того, Президент України та Прем’єр-міністр Угорщини приділили увагу темі національних меншин в Україні та Угорщині. Вони також взяли участь у відкритті пам’ятника Тарасові Шевченку у Будапешті.

Віктор Ющенко відвідував Угорщину 10–11 липня.
XS
SM
MD
LG