Доступність посилання

ТОП новини

Євросоюз закликає Сербію і Косово до нових переговорів про майбутній статус сербського краю


У понеділок у Брюсселі питання Косова обговорювали, серед іншого, міністри закордонних справ країн Європейського Союзу.

Але такі переговори не можуть тривати необмежений час, а мали би вкластися в 120 днів, заявив координатор зовнішньої політики Євросоюзу Хав’єр Солана.

У понеділок у Брюсселі питання Косова обговорювали, серед іншого, міністри закордонних справ країн Європейського Союзу.

Пізніше цього ж дня в Вашинґтоні державний секретар США Кондоліза Райс зустрінеться з представниками косовського керівництва на переговори на ту саму тему.

Як повідомив речник Райс, вона закличе косовських керівників бути терплячими – по тому, як прем’єр-міністр краю Аґім Чеку заявив кінцем минулого тижня, що Косово мало б проголосити свою незалежність одностороннє вже в листопаді.

Райс також планує закликати керівників краю не переривати дипломатичні зусилля.

У четвер Райс має зустрітися в Вашинґтоні і з міністром закордонних справ Сербії Вуком Єремичем.

А в середу міжнародна «контактна група» у складі Великої Британії, Італії, Німеччини, Росії, США і Франції мала б започаткувати нові дипломатичні заходи з косовського питання на своїй зустрічі в Відні.

Наприкінці минулого тижня Рада Безпеки ООН зняла з розгляду черговий проект резолюції щодо майбутнього Косова через заперечення і можливе вето з боку Росії, яка підтримує Сербію в її спротиві планам відокремити край і надати йому незалежність. Тепер питання Косова переносять на розгляд «контактної групи».
XS
SM
MD
LG