Доступність посилання

ТОП новини

Одеса просить суд заборонити протести проти навчань «Сi бриз – 2007»


Виконком Одеської міськради звернувся в четвер із позовом про заборону влаштовувати акції протесту проти навчань. За словами представника виконкому, сама спроба зірвати навчання може завдати шкоди міжнародному іміджеві України. Дії, які будуть спрямовані на перешкоджання цим навчанням, слід розцінювати як дії, спрямовані на невиконання закону, «з відповідними наслідками», застеріг секретар РНБО. А міністр оборони наголосив, що правоохоронці припинятимуть будь-які спроби блокувати міжнародні навчання. У четвер одеські комуністи і активісти «Єдиної Батьківщини» встановили наметове містечко на знак протесту проти навчань.

Виконком Одеської міськради звернувся в четвер до Приморського райсуду міста з позовом про заборону Компартії і організації «Єдина Батьківщина» влаштовувати акції протесту проти навчань біля морського вокзалу і в’їздів до торговельного порту і військової гавані.

За словами неназваного представника виконкому, які наводить агентство «Українські новини», організатори акції не повідомили міську владу про неї за 10 днів наперед, як вимагає законодавство.

Акції протесту біля морського вокзалу заважають іншим громадянам відвідувати цей об’єкт, сказав урядовець.

До того ж сама спроба зірвати навчання може завдати шкоди міжнародному іміджеві України, наголосив він.

У четвер одеські комуністи і активісти «Єдиної Батьківщини» встановили наметове містечко на естакаді, яка сполучає з містом морвокзал одеського порту, на знак протесту проти навчань.

Цього ж дня заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони попередив, що спроби блокувати проведення в Україні військових навчань є порушенням закону.

За словами Ігоря Дріжчаного, йдеться загалом про допуск підрозділів іноземних військ на територію України для проведення 5 військових навчань; одне з них, спільне з Росією, вже провели, ще 4 проведуть до кінця року.

Дії, які будуть спрямовані на перешкоджання цим навчанням, слід розцінювати як дії, спрямовані на невиконання закону, «з відповідними наслідками», застеріг секретар РНБО.

А міністр оборони в четвер наголосив, що правоохоронці припинятимуть будь-які спроби блокувати міжнародні військові навчання.

Перебуваючи в Одесі, Анатолій Гриценко нагадав, що для проведення цих навчань існує законодавча база: Верховна Рада ухвалила закон про допуск підрозділів іноземних військ на територію України для їхнього проведення, а рішення про навчання затвердили Рада національної безпеки і оборони, Президент і уряд.

За словами міністра, будь-хто має право на акції протесту і може піднімати плакати і висловлювати свої погляди, але блокувати навчання правоохоронні органи не дадуть.

Міністр оборони наголосив, що ті сили, які протестують проти військових навчань, фактично протестують проти своєї армії, проти того, щоб солдат був підготовлений і потім у бою зберіг своє життя і виконав завдання – адже, «якщо солдат не буде підготовлений, він загине».

Комуністична партія розцінила заяву міністра як «втручання військового командування в політичні процеси, що відбуваються в країні».

Українсько-американські військово-морські тактичні навчання «Сi бриз – 2007» за програмою «Партнерство задля миру» під егідою НАТО і за участі військових іще 11 держав відбудуться з 9 по 22 липня. Їхня сухопутна частина пройде на території Одеської і Миколаївської областей.

Минулого року попередні такі навчання «Сi бриз – 2006», які мали відбутися в Криму, змусила скасувати своїми діями низка політичних сил – Компартії, Блоку Наталі Вітренко, Партії регіонів тощо.
XS
SM
MD
LG