Доступність посилання

ТОП новини

Євродепутат готує доповідь про економічні відносини України та ЄС


Наталія Вікуліна Брюссель, 25 липня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Євродепутат від Польщі Збігнєв Залеський готує доповідь про економічні відносини Євросоюзу та України, цей документ має бути винесено на голосування Європарламенту наприкінці цього року. В інтерв''ю Радіо Свобода європарламентар повідомив, що доповідь містить пропозиції і передумови для економічного співробітництва ЄС та України, яке зможе краще розвиватися після вступу Києва до Світової організації торгівлі.

(RadioSvoboda.Ua)
- Були пропозиції, що, можливо, через проблеми, які Україна нині переживає, нам слід відкласти доповідь на пізніше. Але я сказав "ні"! Євросоюз має дати Україні чіткий сигнал, що хоче мати її як партнера, як сусіда. Тож процедура іде, і ми мали перший обмін думками, першу презентацію того, що я включив у цю доповідь, що там має бути з нашого погляду, з погляду комітету міжнародної торгівлі. Потім відбудеться голосування в комітеті, і я сподіваюсь, що, можливо, коли ви вже будете мати новий уряд – десь у листопаді-грудні, ми винесемо доповідь на голосування на пленарну сесію Європарламенту у Страсбурзі. На що я запрошую деяких представників України – це нормальне явище, коли такі доповіді виносяться на голосування.

Радіо Свобода: Які головні перешкоди має Україна для глибшої економічної співпраці з ЄС?

- Проблеми завжди бувають там, де їх найменше можна побачити, відчути. Наприклад, корупція. Коли ваш Прем''єр-міністр був у Брюсселі десь рік тому, я запитав у нього на відкритому форумі про перетин кордонів, що є дуже вирішальним. Ніхто не хоче чекати на кордоні, це має бути ясно. Він сказав: то є корупція. Тож він визнає це, тому що він знає, він реаліст. Це має бути врегульовано, тому що ми цього не хочемо. Це номер один. Потім – прозорість і безпека при вкладанні грошей. Україна є привабливою країною, але інвестор повинен мати переконання, що він не програє.

Радіо Свобода: Чи слід Євросоюзу виділяти більше коштів для підтримки економічних реформ в Україні?

- Як тільки пройде голосування по моїй доповіді, вона піде до Єврокомісії. Я дуже тісно співпрацюю з Єврокомісією, нещодавно ми мали довгу дискусію з її представниками, щоб створити законодавчу базу, з якою погодяться і парламент, і Єврокомісія. Але Україна має також не тільки дати згоду на цю законодавчу базу, але й втілювати запропоноване в життя. Ми знаємо, що папір може витримати все, ми це знаємо від Сталіна, люди можуть підписати будь-що. Але якщо відгуки покажуть, що ви докладаєте зусиль, тоді ми допоможемо вам навіть більше, я думаю. Приміром, частина грошей, виділених на Європейську політику сусідства — це невелика сума, та все-таки вона допомагає, йдеться про мільйони євро. І люди повинні знати про ці гроші. Коли я відвідую деякі семінари і курси в Західній Україні, у Львові, місцеві керівники та депутати не знають про ці гроші. Я стурбований тим, вони мають знати. Ці гроші йдуть через Київ, але їх мають розподіляти скрізь по Україні, по маленьких селах. І це є добрим керівництвом. Добра практика, прозорість означають: всі знають, що відбувається, на що витрачені суспільні гроші. Коли ці процеси добре підуть, тоді вони зміцнять європейське ставлення. Чому я про це говорю? Тому що з європейського погляду Україна досі перебуває в сплячці. Ніхто не говорить про майбутнє України в Європі, достатньо Туреччини.

Радіо Свобода: Мабуть, тільки в Європарламенті і говорять про Україну…

- Так, ви маєте рацію. Європарламент є найкращим адвокатом в українському питанні. Звичайно, у цьому парламенті це польська група і загалом представники 10 нових країн Євросоюзу. Плюс деякі винятки – один британський і одна німецька депутатка, але загалом прихильників України в Європарламенті не дуже багато. Але я сподіваюся, що це зміниться. Тому що, чим ближче ви, ця «терра інкогніта» стає день за днем більш знаною. Це змінює наше ставлення. Я психолог, я знаю, як це працює. Але це не так, як ви хочете тиснути, щодо вступу до ЄС, – давайте це зробимо завтра, за два тижні або наступного року.

Радіо Свобода: Багато українців саме так і думають...

- Так не буває. Багато українців є нетерплячими. Будьте трохи терплячішими, не тисніть на Європу. Бо чим більше ви тиснете, тим більше європейці закриваються. Дозвольте їм змінити свою позицію, виходячи з фактів, які надходять з України.

Матеріали до теми:

• Євросоюз сподівається на демократичні вибори в Україні • Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС • Держсекретар Португалії: «ЄС має зміцнити відносини зі східними сусідами» • “Україна зараз далі від Європи, ніж після Помаранчевої революції”. Інтерв’ю з дослідником Лондонської школи економіки Віктором Божковим • «Ми будемо розглядати наступні кроки щодо України після того, як вона врегулює внутрішню ситуацію» – посол Португалії при ЄС • Адріан Северін: «Кращий візовий режим для українців – це не подарунок для них. Ідеться про інтерес Євросоюзу» • Комітет Європарламенту висловився за перспективу членства в ЄС для України • Що має і чого не має робити Україна на шляху до Європи — думки експертів
XS
SM
MD
LG