Доступність посилання

ТОП новини

Росія стверджує, що Грузія інсценувала інцидент з порушенням її повітряного кордону, Грузія звинувачує Росію у другому порушенні


Кирило Булкін Київ, 23 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Нового розвитку набув конфлікт між Росією та Грузією у питанні порушень грузинського повітряного кордону. Спочатку Росія висунула звинувачення у тому, що грузинська сторона інсценувала інцидент 6 серпня, а потім грузинський міністр закордонних справ повідомив про друге за цей місяць порушення повітряного кордону країни з боку Росії.

Російські та грузинські експерти, які розслідували інцидент щодо снаряду, котрий упав біля грузинського села Цітелубані 6 серпня, дійшли діаметрально протилежних висновків. Тбілісі наполягає: повітряний кордон країни порушив російський літак СУ-24. Росіяни, натомість, заявили, що Грузія сама інсценувала цей інцидент. Про це заявив у Нью-Йорку Посол Росії в ООН Віталій Чуркін: «Інформація та факти, що зібрали російські експерти під час їхньої роботи в Грузії 16 та 17 серпня, а також поведінка наших грузинських колег дозволяють ствердити напевне, що інцидент 6 серпня був свідомою провокацією, організованою та здійсненою в Грузії тими, хто зацікавлений у нагнітанні напруги».

Натомість, грузинська сторона висунула нове звинувачення Росії у порушенні повітряного кордону. На Інтернет-сайті грузинського міністерства закордонних справ з’явилася інформація про те, що таке порушення сталося ввечері 21 серпня біля селища Омарішара, що у Верхній Абхазії.

«Інших літаків у цьому регіоні немає, крім російських. Тому, якщо це не російські, то, напевне, це марсіани»

Речник міністерства оборони Росії В’ячеслав Сєдов в інтерв’ю агентству «Ройтерз» заперечив цю інформацію. Він заявляє, що в зазначений у повідомленні грузинського МЗС час жоден російський літак не пролітав поблизу грузинського кордону.

Радіо Свобода запитало директора Центру близькосхідних досліджень Ігоря Семиволоса, чия версія подій як 6, так і 21 серпня, видається йому імовірнішою. Ось що він відповів: «Інших літаків у цьому регіоні немає, крім російських. Тому, якщо це не російські, то, напевне, це марсіани».

Ігор Семиволос стверджує також, що порушення повітряного простору Грузії з боку Росії траплялися й раніше, але не набували розголосу: «Факти порушення повітряного кордону Грузії фіксувалися і раніше, просто раніше грузинське керівництво не афішувало їх – намагалося не дратувати Росію. Сучасне грузинське керівництво вирішило, що такі спроби незаконного перетину грузинського кордону мають каратися і, апелюючи до світової громадськості, показує факти таких порушень».

За даними грузинського МЗС, літак, що перетнув повітряний кордон Грузії 21 серпня між 18:46 та 18:49, летів на висоті 4000 м зі швидкістю 470-490 км/год. І заглибився на територію Грузії на 5 км.

Тим часом, у вівторок уже друга міжнародна група експертів підтвердила порушення повітряного простору Грузії з боку Росії 6 серпня.

Висновок експертів, який роздали у Міністерстві закордонних справ Грузії, збігається з даними попереднього міжнародного дослідження, але містить додаткові подробиці.

Цей висновок так само підтверджує, що невстановлений літак, який 6 серпня скинув на територію Грузії ракету, тричі порушував її повітряний простір, прилітаючи з Росії і повертаючись туди.

Матеріали до теми:

• Росія вважає за доведене, що її літаки не порушували повітряного простору Грузії, Грузія звинувачує Росію в неконструктивності і ухиленні від співпраці • Росія відкидає висновки міжнародних експертів про літак, який скинув ракету на Грузію, і блокує розгляд справи в Раді Безпеки ООН • Міжнародні експерти підтвердили, що літак, який минулого тижня скинув ракету на Грузію, прилетів із Росії • Інцидент з російським ракетним ударом по Грузії дійшов до ООН • США різко засудили «ракетну атаку проти Грузії», а Росія називає грузинські заяви провокацією • Михеїл Саакашвілі: Міжнародне співтовариство має дати оцінку діям Росії • Президент Грузії закликає Європу засудити Росію і звинувачує Москву в провокуванні паніки в його країні • Спостерігачі ОБСЄ і миротворці розслідують інформацію щодо порушення російськими літаками повітряного простору Грузії • Грузинський міністр звинувачує Росію в агресії • Грузія обвинуватила Росію у ракетному бомбардуванні грузинської території
XS
SM
MD
LG