Доступність посилання

ТОП новини

Центрвиборчком не зареєстрував виборчий список БЮТ, але й тим часом не відмовив у реєстрації


Під час голосування за проект постанови про реєстрацію списку забракло одного голосу. Голосування відбулося через кілька хвилин після півночі, коли офіційний термін для реєстрації чи відмови вже збіг. По тому в засіданні ЦВК оголосили перерву до ранку. Наступним у порядку денному засідання мав бути проект постанови про відмову в реєстрації. Представник БЮТ у Центрвиборчкомі Петро Крупко заявив, що юристи блоку негайно почнуть готувати позов із оскарженням «бездіяльності» ЦВК. Він назвав події «політичною розправою» над БЮТ і висловив упевненість, що суд зобов’яже ЦВК зареєструвати блок. П’ятниця за законом була останнім днем, коли Центральна виборча комісія мала зареєструвати (або не зареєструвати) виборчий список Блоку Юлії Тимошенко.

Під час голосування за проект постанови про реєстрацію списку забракло одного голосу.

За нього проголосували 7 із 14 присутніх членів ЦВК за необхідних принаймні 8, решта 7 утрималися.

За повідомленнями, голосування відбулося через кілька хвилин після півночі, коли офіційний термін для реєстрації чи відмови вже збіг. По тому в засіданні ЦВК оголосили перерву до ранку.

Наступним у порядку денному засідання мав бути проект постанови про відмову в реєстрації.

Представник БЮТ у Центрвиборчкомі Петро Крупко заявив, що юристи блоку негайно почнуть готувати позов із оскарженням «бездіяльності» ЦВК.

Він назвав події «політичною розправою» над БЮТ і висловив упевненість, що суд зобов’яже ЦВК зареєструвати блок.

П’ятниця за законом була останнім днем, коли Центральна виборча комісія мала зареєструвати (або не зареєструвати) виборчий список Блоку Юлії Тимошенко.

Напередодні в п’ятницю ще о десятій годині вечора деякі члени ЦВК і представники Блоку Юлії Тимошенко далі сперечалися щодо відповідності законові даних, які подав БЮТ.

За повідомленнями, члени Центрвиборчкому від коаліції закликали Блок Юлії Тимошенко до півночі подати виправлені документи для реєстрації, щоб розглянути їх до кінця дня, представники БЮТ наполягали, що їхні документи відповідають законові і ЦВК зобов’язана їх зареєструвати.

У четвер питання про його реєстрацію «зняли з розгляду» і відклали на п’ятницю.

Члени Центрвиборчкому звернули тоді увагу, що в списку кандидатів від Блоку Юлії Тимошенко вказані тільки населені пункти, де ті живуть, але не повні адреси.

Член ЦВК Жанна Усенко-Чорна наголосила, що закон про народних депутатів вимагає вказувати саме «місце проживання», а не адресу, а українське законодавство розрізняє «місце проживання», тобто населений пункт, і «адресу проживання».

Таким чином, заявила вона в четвер, БЮТ не порушив вимог закону.

Водночас частина членів Центрвиборчкому не поділяє її аргументів.

Один із лідерів Блоку Юлії Тимошенко, перший заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони і керівник центрального виборчого штабу БЮТ Олександр Турчинов заявив у четвер, що не бачить у рішенні ЦВК нічого іншого, крім політичних мотивів.

Він висловив думку, що члени ЦВК, делеговані в цей орган від представників коаліції, «отримали вказівку від своїх партійних керівників блокувати реєстрацію БЮТ».
XS
SM
MD
LG