Доступність посилання

ТОП новини

Міжнародні посередники у переговорах щодо врегулювання статусу Косова сьогодні прибувають до Белграда


Анамарія Рамач Белград, 10 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Після вчорашньої зустрічі у Лондоні міжнародні посередники у переговорах щодо врегулювання статусу сербського краю Косово і Метохія сьогодні прибувають до Белграда, де зустрінуться з президентом та прем’єр-міністром Сербії Борисом Тадичем та Воїславом Коштуніцею.

Трійка повноважних представників ЄС, США та Росії – Волфґаґ Ішінґер, Френк Віснер та Алєксандр Боцан-Харченко, сьогодні у Белграді зустрінуться з керівництвом Сербії. Представник ЄС Ішінґер у Лодоні заявив, що Белградові та Пріштині надається новий, можливо і останній шанс для знайдення рішення щодо врегулювання статусу краю. На його думку, у переговорах треба брати до уваги факт, що Косово вже вісім років не знаходиться під контролем Сербії. Хоча офіційно провінція перебуває у складі Сербії, Косово з 1999 року перебуває під контролем ООН. Албанська більшість Косова наполягає на незалежності краю. Сербія виступає категорично проти. Вона сподівається, що Москва не допустить незалежності Косова.

Представник Російської Федерації Боцан-Харченко на сербському телеканалі Б92 повторив офіційну позицію Москви, згідно з якою вона надасть підтримку кожному рішенню, до якого дійдуть згоди Белград та Пріштина. Росія упевнена, що план посланця ООН Марті Ахтісаарі щодо врегулювання статусу краю, за яким фактично визнавалася незалежність – провалився.

«План Ахтісарі не отримав підтримки Ради безпеки, бо немає основи для його рішення. Також, не досягнуто компромісу між Белградом та Пріштиною. Я не бачу сенсу в дальшому обговоренні плану Ахтісаарі. Він не може бути основою для переговорів», – заявив представник Російської Федерації.

З іншого боку, Америка не відступила від своєї позиції, згідно з якою найкращим вирішенням проблеми є незалежність провінції, котра спочатку була б під протекторатом міжнародного співтовариства.

Очікується, що переговори контактної групи триватимуть не більше 120 днів. Проте Белград вимагає, щоби термін не був обмеженим. Його підтримує Москва – говорить її представник Боцан-Харченко: «Ми рішуче виступаємо проти часових рамок переговорів. Нашою метою є, беручи до уваги позиції обох боків, переговорами досягти компроміс, дійти рішення. Ми також наполягаємо на резолюції Ради Безпеки 1244».

Після Белграда міжнародна трійка вирушить до столиці Косова Пріштини, де протягом вихідних зустрінеться з представниками косовських албанців. Лідери Косова пообіцяли оголосити незалежність в односторонньому порядку, якщо переговори проваляться.
XS
SM
MD
LG