Доступність посилання

ТОП новини

Скасування пільг наввипередки. Наближаються вибори


Тетяна Ярмощук Київ, 14 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Гасло на гасло, обіцянка на обіцянку. Після заяви Президента про необхідність скасувати депутатські пільги та недоторканність, Прем’єр-міністр запропонував трохи не негайно скасувати привілеї для усіх високопосадовців.


Повправлявшись в обіцянках покращити життя електорату вже сьогодні, політики взялися один за одного. Услід за президентськими закликами про скасування пільг та недоторканності згадав про це і Прем’єр, до того ж – для всіх посадовців.

Віктор Янукович: «Давайте знімемо всі пільги. Пільги, недоторканність. Президент, Прем‘єр-міністр, члени уряду, Верховна Рада і народні депутати, і судді — всі однакові перед законом. Я буду сьогодні розмовляти з Президентом, я внесу таку пропозицію: на початку вересня провести таку акцію у Верховній Раді – зняти до виборів недоторканність і всі пільги з усіх чиновників».


Пастка, щоб затягти опонентів під купол Верховної Ради?

Найзапекліші вороги депутатських пільг – бютівці розгледіли в пропозиції Віктора Януковича пастку, їм би, мовляв, нас тільки під купол затягти.

Олег Ляшко: «Уряду Віктора Януковича було цілком достатньо часу впродовж минулого року, щоб вирішити це питання. Крім того, вони мали нагоду вирішити питання про скасування депутатських пільг, підтримавши законопроекти, які вносив Блок Юлії Тимошенко тричі. Якщо ж говорити серйозно, то Верховна Рада не може вирішити це питання, бо немає Верховної Ради. Якщо БЮТ, «Наша Україна» та інші, хто так само підтримує це питання, прийдуть разом із Регіонами до Ради, то ось вам знову вискочить на арену Мороз, який скаже, що більшість є, Рада є, тому вибори незаконні».

Ющенко: «Рецидиви номенклатури повинні відійти в минуле»

Про скасування пільг та недоторканності Віктор Ющенко говорить уже давно. Щоправда, заклики Президента стосуються виключно народних обранців.

Віктор Ющенко: «Держава повинна забезпечувати членів парламенту умовами для роботи, а не для відпочинку. Щороку платники податків витрачають на депутатські пільги майже півмільярда гривень: на безкоштовні депутатські квартири, на транспорт, на відпочинок. Влада має діяти в інтересах людей, а не політиків. Рецидиви номенклатури повинні відійти в минуле. Я називаю прості пріоритети: скасування недоторканності та обмеження депутатських пільг».

Мета Януковича – «нейтралізувати гостроту питання»?

На думку ж політичного експерта Олександра Дергачова, ініціатива Прем’єра – це логічна спроба нейтралізувати гостроту питання щодо скасування депутатських пільг та недоторканності, яке сьогодні є основним для опозиції.

Олександр Дергачов: «Електоральна підтримка буде дуже широкою. І тут треба просто анулювати це питання. Тож Янукович висловив логічну ініціативу. Не надто вже просто буде ініціаторам зреагувати на неї. Хоча, очевидно, що легітимність парламенту під великим сумнівом і не хотілося б ніяких рішень у цій ситуації ухвалювати. Це треба було б зробити вже новому складу».

Парад обіцянок триває

А ще однією передвиборчою фішкою політиків є бажання допомогти при народженні дитини. Якщо у вас народиться перша дитина, Блок Юлії Тимошенко пропонує виплатити вам 10 400 гривень, «Наша Україна» – 11 700, а Партія регіонів – аж 12 000. Якщо ж ви вирішите завести другу дитину, соціально-передвиборчі обіцянки зростають. БЮТ та «Наша Україна» обіцяють по 15 тисяч гривень, а Партія регіонів аж 25. Парад обіцянок триває!
XS
SM
MD
LG