Доступність посилання

ТОП новини

У Львові ліквідовують кінотеатри


Галина Терещук Львів, 30 серпня, 2007 ( Radiosvoboda.ua ) – З 28 кінотеатрів, які працювали у Львові на початку 90-х,сьогодні діє 7. Немає кінотеатрів у більшості районних центрів, у таких великих містах як Трускавець, Дрогобич, Борислав, Червоноград. Із 20 районних дирекцій кіномережі залишились 7.


Чому мерія Львова ліквідовує кінотеатри у місті, яке називають культурним і туристичним центром? Чому кінотеатри трактують не як культурні, відпочинкові центри, а лише як приміщення на продаж?

У 1991році в області діяли 1800 кіноустановок, нині 69. За роки незалежності у Львові 5 кінотеатрів перевели у розряд нічних клубів, кілька – у крамниці, відеотеки, ресторани, один у центрі міста просто знесли, ділянку продали банкові.

Три кінопалаци у місті – прибуткові

Сьогодні квиток у кінопалац коштує 7-20 гривень. Не кожна родина може собі дозволити відвідати кінотеатр, виділивши зі свого бюджету 60-80 гривень. Нині похід у кіно для багатьох львів’ян став надто дорогим відпочинком. Однак відвідувачів не бракує і три кінопалаци у місті - прибуткові підприємства. Особливо багатолюдно на прем’єрах.

Ганна Росоловська, директор кінотеатру «Сокіл», що в одному з нових районів Львова, більше 10 років воює з міською радою, щоб зберегти кінотеатр, створити відпочинковий комплекс. Адже у цьому районі дітям і молоді нікуди подітись. Ганна Росоловська звернулась у суд проти дій Франківської райадміністрації. Адже чиновники створили ліквідаційну комісію, яка домагається закриття кінотеатру. Пані Росоловська каже, що трудовий колектив готовий орендувати приміщення, взяти кредит і демонструвати людям кіно.

«Мерія займається сумнівною приватизацією»

Директори кінотеатрів, які ще діють у місті, заявляють, що міська рада далі займається «сумнівною приватизацією кінотеатрів». Спершу оголошують про нерентабельність, запущеність установи, призначають свого директора, позбавляють установу культури статусу і продають під магазин чи ресторан.

Голова спілки працівників кінопідприємств Львівської області Григорій Чопик обурений тим, що люди просять, щоб їм передали в оренду кінотеатри і вони будуть вкладати гроші у їх відновлення, то усім мерія відмовляє. Зате нефахівцям приміщення віддають, каже він.

Доля кінотеатрів у руках райців

Депутатам міськради Василеві Павлюку і Володимиру Гірнякові не зрозуміла позиція міського голови Андрія Садового і його першого заступника Олега Синютки щодо ліквідації кінотеатрів. Вони вважають, що профіль кінотеатрів треба зберегти. Для цього треба дати можливість трудовим колективам викупити кінотеатри, хай шукають інвесторів і працюють.

У вересні депутати міськради вирішуватимуть на сесії подальшу долю львівських кінотеатрів: чи популяризуватимуть вони українське і світове кіно, чи перетворяться у нічні клуби і ресторани для вибраної публіки?
XS
SM
MD
LG