Доступність посилання

ТОП новини

Кінець «Пори»?


Тетяна Ярмощук Київ, 30 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Від барабанів, помаранчевої романтики, революційних вогнищ і безмежного ентузіазму до нудоти судових засідань і виснажливої тяганини навколо печатки... Вийшла «Пора» чи не вийшла з «Нашої України – Народної Самооборони»? І яке це матиме значення для пропрезидентського блоку зокрема і всієї виборчої кампанії взагалі?

«Пора» розкололася надвоє. Кожна половинка «Порою» вважає саме себе. Одні ідуть на вибори у складі «Нашої України – Народної самооборони», інші – заявили про вихід із блоку і вирішили йти на вибори самостійно. Центральна виборча комісія визнала вихід «Пори» із НУНСу і зареєструвала їх суб’єктом виборчого процесу. Лідер половинки, яка примкнула до блоку, Владислав Каськів заявив, що рішення ЦВК ухвалювалося в офісі Партії регіонів.

Політичний експерт Олександр Дергачов не виключає, що пів-«Пори» таки братиме участь у дострокових парламентських виборах самостійно, втім, на його думку, це ніяким чином не вплине на «Нашу Україну – Народну самооборону»: «Питання щодо того, які цінності проголошувала «Пора», то там присутні кілька незручних питань до «Нашої України» і до Президента, оскільки принципи формування списків, внутрішніх взаємин, вони ще далекі до демократичних стандартів. Треба звикати до того, що близькі сили будуть критикувати. У будь-якому випадку поява такого учасника не завадить «Нашій Україні – Народній самообороні».

А наметами вже й нічого не вирішиш…

Історія, яка нині трапилася з «Порою», є типовою для низки подібних організацій в інших країнах, каже політолог Артем Біденко, вона виявилася неготовою до сьогоднішніх реалій. Дії ж Центрвиборчкому, на думку пана Біденка, є цілком об’єктивними:

«ЦВК діє у питаннях «Пори» досить неупереджено, демонструючи просто юридичний підхід до цього питання. «Пора» виявилися неготовою до політичних, юридичних і адміністративних реалій. Виявилася неготовою до спілкування з бюрократами мовою бюрократів. А наметами вже й нічого не вирішиш, умови інші».

Наразі Окружний адміністративний суд Києва розпочав розглядати скарги «Нашої України – Народної самооборони» щодо визнання незаконної реєстрації «Пори» Міністерством юстиції.
XS
SM
MD
LG