Доступність посилання

ТОП новини

Українці й інші народи колишнього СРСР вшановують пам’ять жертв сталінських репресій


Саме в серпні 1937 року розпочалася наймасовіша і найкривавіша «чистка» від так званих «ворожих елементів». Щороку 5–7 серпня українська делегація відбуває на Північ Росії вклонитися прахові закатованих земляків. Про цьогорічну поїздку Радіо Свобода розповів заступник директора Інституту національної пам’яті Роман Круцик: «Уперше за роки незалежності поїздка української делегації відбувається на державному рівні. Цього року указом Президента ця місія була доручена Інститутові національної пам’яті». 8 серпня виповнилося 70 років від початку масових розстрілів на колишньому Бутовському полігоні під Москвою. Лише в період із серпня 1937 до жовтня 1938 року тут розстріляли і поховали понад 20 тисяч осіб.


Саме в серпні 1937 року розпочалася наймасовіша і найкривавіша «чистка» від так званих «ворожих елементів».

Вона торкнулася і ув’язнених у таборах. В урочищі Сандармох у Карелії розстріляли понад тисячу в’язнів так званого «Соловецького етапу».

Серед них – цвіт української інтелігенції: Микола Зеров, Лесь Курбас, Валер''ян Підмогильний і багато інших.

Щороку 5–7 серпня українська делегація відбуває на Північ Росії вклонитися прахові закатованих земляків.

Про цьогорічну поїздку Радіо Свобода розповів заступник директора Інституту національної пам’яті Роман Круцик: «Уперше за роки незалежності поїздка української делегації відбувається на державному рівні. Цього року указом Президента ця місія була доручена Інститутові національної пам’яті».

У запланованій програмі поїздки – наукова конференція, потім поїздка в Сандармох до пам’ятника – великого стилізованого хреста з написом «Убієнним синам України», потім до пам’ятника, який встановив ленінградський «Меморіал» із написом «Люди, не вбивайте людей».

Також запланована поїздка на «Біломорканал». Пізніше делегація виїздить у Кем і на катерах їде на Соловецький острів.

Тим часом у православних храмах Москви у середу відправляли панахиди за жертвами сталінських репресій.

8 серпня виповнилося 70 років від початку масових розстрілів на колишньому Бутовському полігоні під Москвою. Лише в період із серпня 1937 до жовтня 1938 року тут розстріляли і поховали понад 20 тисяч осіб.

Напередодні на колишньому полігоні в Бутові, тепер районі російської столиці, встановили хрест, який доставили з Соловецьких островів учасники хресної ходи пам’яті мільйонів репресованих.

Матеріали до теми:

• У Москві вшановують пам’ять жертв сталінських репресій без участі представників влади • Українці й інші народи колишнього СРСР вшановують жертв сталінських репресій • Віктор Ющенко від імені Української держави засвідчує шану перед пам’яттю усіх невинних жертв Великого терору 1937–1938 років • Українці з усього світу збирали гроші на пам''ятник закатованим в''язням Соловків • Подорож українців на Соловки на початку серпня 2004 року
XS
SM
MD
LG