Доступність посилання

ТОП новини

Мовою плакату проти радянської окупації Чехословаччини


Оксана Пеленська Прага, 21 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Сьогодні чехи пригадують 39-ті роковини окупації країни військами Варшавського пакту. Та відтепер про цю подію можна дізнатись більше: у фондах Військового історичного інституту віднайшлась збірка виконаних самотужки чехами плакатів, що їх у перші дні окупації мешканці столиці розклеювали на вулицях Праги.

З історії відомо, що в перші дні після віроломного вторгнення радянського війська до Чехословаччини 1968 року чехи і словаки, не маючи змоги чинити активний опір, висловлювали своє ставлення до окупації найчастіше словом – друкованим, мовленим, співаним. Вуличний плакат належав до найоперативнішого і наймасовішого засобу боротьби. Та що досі не було відомо, це те, що чиясь дбайлива рука на шостий день окупації позбирала плакати з празької Вацлавської площі, де їх було найбільше, і сховала в бібліотеці Військового історичного інституту. Саме на шостий день окупації з’явилась інформація, що плакати будуть зривати військові, так би мовити, дружньої армії і знищувати.

Політична народна творчість

Науковий працівник Військового історичного інституту Яна Бахова розповідає, що ці плакати висловлюють спонтанний опір людей проти окупації. Це народна творчість. З одного боку, ці плакати розкривають почуття безпомічності й відчаю, а з іншого— надію й віру в те, що країна не піддасться окупаційному війську. У плакатах є паралелі і натяки на нацистську окупацію, є в них сатира і наче б погляд на російську ментальність і тому подібне.

Збірка плакатів з доби радянської окупації пролежала непоміченою в бібліотеці інституту майже 4 десятиліття. Військові історики прагнуть розшукати людину, яка завбачливо подбала про збереження унікальних документів доби.

Під час окупації Чехословаччини в серпні 68-ого загинуло близько ста чехів і словаків, останній радянський воїн покинув країну після так званого тимчасового перебування через понад 20 років — 21 червня 1991 року.

Чехословацькі народні плакати 1968 року
XS
SM
MD
LG