Доступність посилання

ТОП новини

Реєстрація по-бютівськи


Тетяна Ярмощук Київ, 13 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Скандал у перебігу передвиборчої кампанії. Блок Юлії Тимошенко, який не зареєструвала ЦВК, звинуватив комісію у виконанні замовлення і розпочав пікети. Натомість частина Центрвиборчкому розцінили такі дії БЮТ, як тиск.


Причина відмови: неналежне оформлення документів. Члени ЦВК від коаліції вимагали відмовити в реєстрації БЮТу через відсутність повних поштових адрес у виборчому списку в графі «місце проживання». Тоді як в автобіографіях кандидатів у депутати від БЮТу вказані повні поштові адреси.

Причина політична чи правова?

У відповідь Юлія Тимошенко розцінила дії ЦВК як виконання прямої вказівки Прем''єр-міністра Віктора Януковича. Бютівці заявили, що оскаржуватимуть «бездіяльність» Центрвиборчкому через суд, і організували пікети під стінами комісії.

Натомість 8 членів ЦВК, які представляють коаліційні партії, заявили про «грубий і неприхований тиск» та «спробу незаконного впливу» з боку БЮТ.

У ситуації, що склалася, є кілька складових, каже речник Комітету виборців Олександр Черненко: «Перша – це недосконале законодавство, яке дає кілька можливостей його трактування. Але всім зрозуміло, що причина, через яку не дали реєстрації Блоку Тимошенко, є більше політична, ніж правова, перепони є штучні. Будуть суди, буде оскарження, буде гальмування передвиборчого процесу».

«У цій грі ніхто не виграє»?

Політичний експерт Андрій Єрмолаєв називає цю ситуацію політичною грою, в якій кожна сторона намагається отримати дивіденди: «Цевекашники, що мають певні політичні погляди, використовують процедурні проблеми, тиснучи на БЮТ. А БЮТ використовує цей тиск задля того, щоб розпарити себе, як найактуальнішу, найважливішу політичну силу, з якою борються таким чином. У цій грі ніхто не виграє. Ні той, хто почав прискіпуватися, ні той, хто почав відповідати, з цього нічого не матимуть».

Центральна виборча комісія вже зареєструвала кандидатами на вибори Партію регіонів, «Нашу Україну – Народну самооборону», Блок Литвина, Всеукраїнське об’єднання «Свобода». Щоправда, у реєстрації було відмовлено понад сотні «свободівців» та п’яти «литвинівцям». Причина: неналежне оформлення документів.
XS
SM
MD
LG