Доступність посилання

ТОП новини

Партійний show-biz


Тетяна Ярмощук Київ, 7 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – До дострокових парламентських виборів в Україні залишається 55 днів. Партійні з’їзди головних політичних гравців відшуміли. Чим сьогодні є з’їзди політичних сил, і яке їхнє значення?

Типовий партійний з'їзд часів СРСР
В Радянському Союзі партійні дискусії закінчилися на 16-му з’їзді ВКП(б). А нинішній Україні з’їздівські дискусії залишилися у «далекому» 2006 році. Сьогодні – жодних дискусій, жодної полеміки. Всі партійні питання вирішуються наперед, і в набагато вужчому колі. Хіба що комусь з наближених до лідера вдасться до озвучення втиснути до списку свою креатуру. А під час з’їзду у кращому випадку лише зачитують заздалегідь сформовані перші п’ятірки та десятки.

Театралізовані дійства з піснями, «зірками», феєрією

Самі з’їзди нині перетворилися в театралізоване дійство: з піснями, із «зірками», з феєрією. Співачка Наталія Могилевська у Партії регіонів на противагу Олександру Пономарьову у Блоці Юлії Тимошенко, чи гурту «Гайдамаки» в «Нашій Україні – Народній самообороні».

Колориту з’їзду БЮТу надала сама Юлія Тимошенко, яка з’явилася у фольклорному вбранні: у білій вишиванці, в червоних коралях та з запаскою. Піарники «Нашої України – Народної самооборони» видно намагалися повернути дух Майдану – весь з’їзд супроводжував бій барабанів. А Партія регіонів влаштувала шоу у кращих американських традиціях. Віктор Янукович виголошував промову за допомогою двох суфлерів; лідери партії добросовісно посміхалися і здіймали руки у привітанні.

А ще партійні з’їзди стають справжнім святом для регіональних партійців, зокрема, партійок. Видно було, що до заходу готувалися вони заздалегідь: святкове вбрання, манікюри та зачіски.

Демонстрація демократизму, якого бракує

Політолог Олександр Палій порівнює нинішні з’їзди із шоу, на якому політики демонструють демократизм, якого насправді їм бракує: «Сьогодні партійні з’їзди в абсолютній більшості політичних сил є, швидше шоу, яким намагаються продемонструвати ті, чи інші ідеологічні напрями. Але насправді, все вирішується далеко не на з’їздах, вирішується кулуарно в більшості українських політичних сил. Тому ми можемо говорити про з’їзди, швидше, як про елемент передвиборчої кампанії, елемент шоу, і елемент демонстрації демократизму, якого насправді в українських політичних силах не так багато».

Гарне шоу, за яким ховається «великий брак свіжих ідей»?

А на думку політичного експерта Тараса Березовця, нинішні з’їзди виконали роль майданчиків, на яких були виголошені політичні програми: «Партійні з’їзди були настільки помпезними, дорогими, і багато в чому розкішними, як на пересічного українського виборця. Ми побачили, що центральними персонажами цих з’їздів, як і колись за часів КПРС стали партійні вожді, які в умовах надзвичайно вдалого шоу, яке було вибудоване за всіма законами американського шоу-бізнесу, з’являлися на сцені і виголошували ідеї, з якими партії йтимуть на вибори. З’їзди виконали своє головне завдання, вони стали майданчиками, на яких були виголошені всі ідеї, вони стали прекрасною рекламою, оскільки були презентовані всі перші п’ятірки, і десятки списків. Ми побачили дуже гарне шоу, проте за всім цим ховається великий брак свіжих ідей».

Справді, згадуючи з’їзди зразка 2007 року, виборці радше згадають вальс у Януковича, оркестр й падаючі знамена у Мороза, біленькі футболочки у БЮТ, ніж програмні положення цих та інших партій.
XS
SM
MD
LG