Доступність посилання

ТОП новини

Учасники Шанхайської організації співпраці готуються підписати в Бішкеку договір про довгострокове добросусідство


Василь Зілгалов Прага, 15 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – На зустрічі глав держав-учасників Шанхайської організації співпраці (ШОС), яка відбудеться в столиці Киргизії 16 серпня, планується підписати Договір про довготривале добросусідство, дружбу і співпрацю. За повідомленнями організаторів цієї зустрічі, прийняття нових держав-учасників ШОС не заплановане.

Це вже сьома зустріч держав-учасників ШОС, минула відбулася рік тому в Шанхаї (Китай). Нагадаємо, що постійних членів ШОС шість, це Росія, Китай, Казахстан, Узбекистан, Киргизстан і Таджикистан. До ШОС приєдналися також і країни-спостерігачі: Іран, Монголія, Індія і Пакистан.

На зустрічі будуть присутні як гості президент Афганістану і заступник Генсека ООН. У Бішкек уже прибув президент Китаю Ху Цзіньтао, який заявив: «Я переконаний, що мої відвідини принесуть новий, додатковий імпульс розвиткові наших добрих, теплих стосунків і будуть символом дружби та співпраці між Китаєм та Киргизстаном».

Китай в регіоні перетворює свій зростаючий економічний вплив у політичний?

Експерти кажуть, що Китай налаштований відновити свою економічну співпрацю з Киргизстаном, яка була значною мірою підірвана зі скиненням режиму Аскара Акаєва у 2005 році. Російські експерти попереджають, що Китай всюди в регіоні намагатиметься перетворити свій зростаючий економічний вплив у політичний. А Росія ж намагається використати ШОС як засіб відродження колишнього впливу Москви у регіоні, це видно і з її військових потуг у регіоні, як вказують експерти.

Дункан Іннес-Кер, аналітик з проблем Китаю з «Економіст Інтелідженс Юніт», каже Радіо Свобода: «Китайська влада –це відображається і в китайських засобах інформації – намагається демонструвати, що її зусилля в Центральній Азії направлені на мирну співпрацю , а не на воєнні і територіальні загрози».

Хоча Китай закликає і до боротьби з трьома «головними злами» в регіоні – сепаратизмом, екстремізмом та тероризмом. Також президент Китаю разом з іншими учасниками саміту ШОС у Бішкеку відвідає після зустрічі в киргизькій столиці антитерористичні навчання армій країн-учасниць ШОС у районі російського міста Челябінська.

Аналітики сходяться на тому, що кожна держава-член ШОС має свій власний інтерес, налагоджуючи регіональну взаємодію. Також відзначається, що дуже різні країни-спостерігачі ШОС за своїми політичними уподобаннями.
XS
SM
MD
LG