Доступність посилання

ТОП новини

Свірзький замок на Львівщині – перлина XVI століття – руйнується і ніким не охороняється


Галина Терещук Львів, 6 серпня 2007 (Radiosvoboda.Ua) – Мандруючи Львівщиною, кожен з галичан порадить відвідати 4 замки – Олеський, Золочівський, Свірзький і Підгорецький. Враження залишаться двоякі: захоплення красою природи довкола, історією, і смуток від того, що пам’ятки архітектури перебувають у жалюгідному стані.

Cвірзький замок на початку 90-х був найкраще збережений і потребував з-поміж інших фортець найменшого капіталовкладення.

На Свірзький замок ніхто не виділяє грошей

Свірзький замок
Трішки більше 20 кілометрів від Львова, серед мальовничої природи, на окремій горі, над 2 ставками розташований Свірзький замок, який називають найромантичнішим. Територія – понад 22 гектари землі.

Перша письмова згадка про Свірж датується початком XV століття. А збудований замок у середині XVI століття, фортеця належала родині Свірзьких. У XVII столітті, під час визвольної війни, замок не раз здобували козацькі загони. У 1648 році його спалили татари. Від первісної будівлі залишилися стіни нижніх ярусів.

Нинішній Свірзький замок належить середині XVII століття, тоді це було родинне обійстя графів Цетнерів. Вони перебудували замок, заклали парк зі ставками. Руйнувань фортеця зазнала у роки Другої світової війни. А реставрували Свірзький замок у радянські 70-80-ті роки, відтоді він належить обласній спілці архітекторів.

У роки незалежності України ним опікувалось лісниче управління. Останні 3 роки ніхто не виділяє грошей на утримання замку, навіть на зарплату охоронцеві.

Обласна адміністрація активно підтримує ідею концесії, тобто передачі пам’ятки архітектури в довготермінову оренду у приватні руки. Директор картинної галереї Борис Возницький і чимало представників творчої інтелігенції – проти, мовляв бізнесмен чи політик згодом приватизує замок і зруйнує історичну пам’ятку.

Свірзький замок занедбали люди

Тим часом, доки тривають конфлікти і непорозуміння, перлина архітектури руйнується і обкрадається. Жодного вказівника по дорозі до Свірзького замку немає, навіть у самому селі. Сільські хлопчаки пояснили таку ситуацію лаконічно: «Занедбали люди».

13-річних Андрія і Славка я зустріла біля замку. Верхи на конях вони очікували на туристів, які б мали бажання покататись. 5 хвилин коштує 10 гривень. Допоки охочих не було, ми спілкувались про те, яким би мав бути замок і що б це дало місцевим мешканцям:

– Ми возимо туристів, які нас просять. Кожної неділі і суботи їх тут багато.

Радіо Свобода: Як давно зачинений Свірзький замок?

– Я й не пам’ятаю. Дуже давно. Навіть сторожів тут нема, їм не хочуть платити і ніхто з села не хоче йти працювати.

Радіо Свобода: Щоб для села дало, якби замок відновили і тут проводили б екскурсії?

– Платили б за оренду, сільська рада мала б гроші. Все мало б бути огороджено, замок мав бути поштукатурений.

– Я б проводив екскурсії, приводив людей.

Радіо Свобода: А люди з села мали б роботу?

– Могли б прибирати, мали б роботу, звичайно.

Замків та музеїв серед переліку об’єктів, які можна орендувати, в законі «Про концесію» немає. Тому доля Свірзького замку, як і багатьох інших, у руках парламентарів. Але поправка до Закону може бути ухвалена, ймовірно, не раніше наступного року.

Охочих орендувати Свірзький замок уже чимало, зокрема й серед політиків.

Мої юні співрозмовники на запитання, кому належить сьогодні замок відповіли: «Владі».
XS
SM
MD
LG