Доступність посилання

ТОП новини

Пожежа з політичним присмаком


Тетяна Ярмощук Київ, 22 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Третю добу триває ліквідація лісової пожежі на Херсонщині. За цей час надзвичайна ситуація встигла набути політичного забарвлення. Президент вважає недостатніми дії уряду щодо ліквідації пожежі і вимагає звільнити Нестора Шуфрича. Натомість міністр з надзвичайних ситуацій запевняє, що Віктор Ющенко високо оцінив роботу пожежних.

Вогонь лісових пожеж вилився запалом політичних заяв. Президент, який учора ввечері особисто перебував на Херсонщині і стежив за локалізацією пожежі, назвав дії уряду неефективними та заявив про необхідність звільнення Нестора Шуфрича.

Напередодні, вже повертаючись із вівторкової робочої поїздки до Херсонщини, Ющенко побачив із повітря великий обсяг пожеж і наказав розвернути літак. Перед цим міністр із надзвичайних ситуацій відрапортував Президенту про локалізацію пожежі і успішне приборкання вогню. Головний рятувальник теж повернувся на місце стихії. Нестор Шуфрич наполягає, що пожежу на Херсонщині таки локалізували.

Людський фактор

За словами адвоката громадської організації «Бюро екологічних досліджень» Дмитра Скрильникова, більшість лісових пожеж виникає через людський фактор: «Зараз досить висока температура. Більшість пожеж виникає через те, що люди неправильно поводяться з вогнем, не загашені вогнища. В більшості пожежники вчасно реагують, але не всі ліси доступні для ефективного реагування, і, звичайно, ліс спалахує. При такій температурі можуть бути досить серйозні наслідки».

Як зазначив Дмитро Скрильников, такі пожежі бувають не тільки у нас в країні, в Португалії минулого року були серйозні пожежі, і в Сполучених Штатах постійно виникають лісові пожежі.

Немасштабні пожежі поза увагою

Посадовці в Україні реагують лише на масштабні лиха, каже колишній міністр екології, який нині балотується до парламенту за списками «Нашої України – Народної самооборони», Юрій Костенко.

«Зараз вся Україна перебуває у такому стані. Всі звертають увагу тільки на масштабні пожежі. А я от щойно повернувся із Запорізької області, і практично вздовж траси Харків – Сімферополь все горить. Біля Кременчука величезний масив лісу горить, навіть пожежних немає. Хочу сказати, що відбувається величезний злочин, коли всі відповідальні міністерства та відомства заплющують очі на те, що відбувається в Україні, знищується довкілля, знищується природа», – заявив колишній міністр екології Юрій Костенко.

Лісові пожежі, які від понеділка палають у Голопристанському і Цюрупинському районах Херсонської області, вже знищили понад 4 тисячі гектарів лісу.
XS
SM
MD
LG