Доступність посилання

ТОП новини

У Відні продовжуються переговори стосовно статусу краю Косово


Кирило Булкін Київ, 30 серпня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні у Відні розпочнеться черговий раунд переговорів з Косовської проблеми. Міжнародні посередники та сторони конфлікту – представники Сербського уряду та краю Косово – намагатимуться знайти компроміс у питанні про статус краю.

Хоча Косово юридично є частиною Сербії, Белград ось уже 8 років не має політичного контролю над краєм. Від 1999 року Косово фактично перебуває під протекторатом ООН.

Представники албанської більшості в краї наполягають на незалежності від Сербії. Белград – категорично проти цього. Щоб знайти компроміс, було створено «трійку» міжнародних посередників у складі Сполучених Штатів, Європейського Союзу та Росії. Спроби досягти порозуміння за участі «трійки», так само як і в рамках ООН, до цього часу не мали успіху. Однак ці спроби тривають.

Представник Сполучених Штатів у переговорній групі Френк Віснер заявив: «Ми докладатимемо всіх зусиль, щоб використовувати будь-яку нагоду для досягнення успішного результату, а саме миру в регіоні та кращого майбутнього для Сербії та Косова».

Проголошення незалежності в односторонньому порядку?

Попередній тур переговорів відбувся 10 серпня у Лондоні. Позитивного результату тоді теж не вдалося досягти. Суперечки точаться також і навколо дати 10 грудня, яка була затверджена раніше як кінцевий термін для завершення переговорів. У Косові звучать припущення, що в разі, коли до того часу сторони не дійдуть згоди, край може проголосити незалежність в односторонньому порядку.

Відомий албанський письменник Ісмаїл Кадаре вважає, що косовські албанці мають право на такий крок: «На приниження й образу нації народ Косова має право реагувати у будь-який доступний спосіб. Не може бути винятків, коли йдеться про свободу нації. Нація має право боротися за свободу будь-якою ціною і захищати її до кінця».

Проте Сербія наполягає, щоб термін переговорів не був обмежений. У цьому її підтримує Росія, яка, за словами президента Владіміра Путіна, вважає: заперечуючи незалежність Косова, Сербія захищає свій суверенітет та територіальну цілісність.
XS
SM
MD
LG