Доступність посилання

ТОП новини

Кримська карта: як українські політики збираються вирішувати політичні, економічні і культурні проблеми півострова?


/images/photo/small_arrow_blue.gif    ДОВІДКА: Програми партій – Крим --> /article/2007/9/F5D1DBB0-3A50-4809-916E-07B4247442B8.html /images/photo/small_arrow_blue.gif    ФОТОГАЛЕРЕЯ. Крим: півострів пристрастей --> javascript:OpenWin( Надія Шерстюк, Олександр Лащенко Жодна з провідних сил, що борються за місця у Верховній Раді, не виділяє у своїй передвиборчій програмі кримські питання. Хоча, спілкуючись із виборцями, активно висловлюють свою позицію щодо Криму політики від усіх таборів. Як же вони пропонують вирішити давні проблеми півострова – землю, мову, флот тощо? Як живеться самим кримчанам – представникам різних народів? Якими очима вони дивляться на політично-економічно-культурні питання Автономії?

ГЛАС НАРОДУ:
Кому вигідне роздмухування кримських проблем? (Мікрофон Радіо Свобода на вулицях Сімферополя)
Абдулла Велілаєв:
- Це вигідне Партії регіонів, яка сьогодні при владі. Таким чином вона вирішує свої майнові проблеми, порушуючи права пересічних кримчан.
Павло Гудковський:
- Київській владі. Вона заварила цю кашу і грає на цих міжнаціональних розбіжностях.
Лідія Дурнієва:
- Тільки Києву! Це там все баламутять.
Володимир:
- Вигідно місцевій владі. Вона тут законодавець, і говорити про впливи Москви чи Києва - це спекуляція.
Ян Синіцин:
- Основною причиною нестабільності в Криму є некомпетентність і відсутність політичної волі у вирішенні питань нашої кримської влади. Це збігається з настроями у Москві. Тому що стабільний багатий Крим невигідний Росії.
Світлана:
- В Криму багато проблем, які не вирішуються, певно, через Київ.
Марина:
- Росія жодним чином не може стати поштовхом для цих проблем. Тут справи в нашому українському урядові.
Поліна Петрівна:
- До чого тут Росія? Менше треба красти, і Києву, і нашим - всім! Дати народу право вибору, а землю - її розкрадали і розкрадають.


ЕЛЬВІРА +ТАРАС = ЗРАЗОК МІЖНАЦІОНАЛЬНОГО КОХАННЯ І ПОРОЗУМІННЯ

Герб Автономної Республіки Крим
Політики подолати проблеми кримчан нездатні, так вважає чимало мешканців півострова, зокрема інтернаціональне подружжя — українець Тарас і кримська татарка Ельвіра. Вони побралися 9 років тому і переконують кримського кореспондента Радіо Свобода Володимира Притулу, що сподіватися варто лише на себе. Слухати:



У бездіяльності політиків, точніше в їхньому небажанні розуміти гарячі кримські питання, переконаний і голова кримської організації Народного руху України, депутат парламенту півострова Леонід Пилунський. На його думку, українська державна еліта не має політичної волі розв’язувати культурно-політичні проблеми автономії:

“Люди сюди приїжджають відпочивати, вони бачать, як дерибанять цю землю. Місцева еліта дуже швидко адаптувалась до дерибану цього всього. За 17 років існування української держави не вирішити земельні проблеми для кримських татар...— це робиться навмисно для того, щоб тримати населення і суспільство в напрузі”.

Проблеми в Криму є, стверджує і Сергій Шувайников, голова Конгресу Рускіх общин Криму, колишній депутат ВР Криму, але яка політична сила здатна їх розв’язати? На думку Сергія Шувайникова, наразі йде лише спекуляція навколо Криму:

“Одні кажуть, треба флот прибрати, інші — за флот брати кошти. Так само і російська мова вже давно є спекулятивною проблемою, яку ніхто не збирається вирішувати, в тому числі і Віктор Янукович”.

Тим часом сусідній Росії не вигідно розігрувати "кримську карту", активно впливати на ситуацію в Криму, в цій невід’ємній частині України. Це констатує московський кореспондент Радіо Свобода Віталій Портников:

“Ставлення російських політиків до Криму від обережного до відверто шовіністичного. Однак треба пам’ятати, що Чорноморський флот Російської Федерації буде перебувати на українській території ще 10 років. Тому повертатися до цієї теми активно будуть через два, три, чотири роки”.

ЛАСА КРИМСЬКА ЗЕМЛЯ

Наметове містечко репатріантів під стінами ВР Криму. Вимога одна: дайте репатріантам землю!
У Криму правоохоронці розпочали звільняти землю, самовільно зайняту репатріантами. За останні дні в Судаку виконавча служба, підсилена “Беркутом”, звільнила дві такі ділянки, розповідає місцевий кореспондент Радіо Свобода Володимир Притула. Прокуратура Криму відкидає політичні мотиви у діях правоохоронців під час звільнення земельних ділянок, самовільно зайнятих репатріантами. Зараз у Криму, переважно в Сімферополі, Ялті і Судаку налічується понад півсотні земельних ділянок, самовільно зайнятих репатріантами, які вимагають від влади землю під будівництво індивідуального житла. За деякими з них суди ухвалили рішення про примусове звільнення. У Судаку одну ділянку репатріанти покинули самостійно, на іншій “Беркут” застосував силу, а будиночки раніше депортованих руйнували бульдозери.

Корінь вирішення кримських проблем, зокрема земельного питання, в дотриманні закону, вважає член виборчого списку Партії регіонів Володимир Зубанов:

“Там є депортовані люди, які мають отримати землю. Але є багато питань, що не підкріплюються документами. Оскільки закони не діють у цій державі, то важко вирішувати ці питання”.

Лідер кримських татар, член блоку "Наша Україна – Народна Самооборона” Мустафа Джемілєв говорить про брак політичної волі у вирішенні проблеми кримської землі. У владних коридорах Києва не хочуть братися за вирішення, бо мають свій кримський інтерес – багато з можновладців мають власні земельні ділянки у Криму, отримані на незаконних підставах. Відтак, якщо проводити масові перевірки земельних наділів, то багатьом політикам виявиться це не до смаку.

Аудіозапис програми. Перша частина:

Аудіозапис програми. Друга частина:

XS
SM
MD
LG