Доступність посилання

ТОП новини

Тисячі львів’ян вилучили зі списків


Галина Терещук На 16-ту годину на Львівщині проголосували понад 40% виборців. Офіційні спостерігачі не бачать порушень на дільницях. Однак найбільші проблеми у Львові зі списками, що їх передали на дільниці з Державної прикордонної служби. Проголосувати не можуть понад 10 тисяч львів’ян.

На 16-ту годину на Львівщині проголосували понад 40% виборців. Офіційні спостерігачі не бачать порушень на дільницях. Однак найбільші проблеми у Львові зі списками, що їх передали на дільниці з Державної прикордонної служби.

У 113-му виборчому окрузі Львова 6500 виборців, які до 27 вересня полишали Україну. Дільничні комісії викреслили цих людей зі списків. У 112-му окрузі 4500 таких виборців.

Більшість людей повернулись в Україну до 27 вересня і отримали запрошення на вибори, але у списках себе не побачили. Голови дільничних комісій відмовляються в неділю виправляти помилки.

«Мене викреслили зі списків»

Олександр Туркевич, який місяць тому був у Польщі і того ж дня повернувся до Львова, 28 вересня бачив своє прізвище у списку на дільниці №2 ТВК №113. У неділю, коли він прийшов голосувати, його прізвище було викреслене.

За словами Туркевича, у Залізничному суді Львова йому сказали клопотати не про поновлення у списках, бо він там є, а про те, щоб була скасована постанова ТВК №113 у тій частині, де він викреслений.

Олександр Туркевич прийшов зі скаргою до ТВК, але голова Ростислав Пелещишин скерував його назад у дільницю. На дільниці №2 відмовлялись приймати заяву від Туркевича, але при кореспондентові Радіо Свобода члени комісії пообіцяли зібратись і відновити чоловіка у списках.

На дільниці №2 голосує 2000 виборців. На 54 особи прикордонники прислали дані, що вони полишали Україну. Однак із них усі, крім двох виборців, повернулися додому ще до 25 вересня. Проте, як повідомила секретар дільниці, члени комісії відмовились залишати цих людей у списках.

Проголосувати не можуть понад 10 тисяч львів’ян

Таких виявилось по Львову понад 10 тисяч.

Львів’янка Ольга Ваків розповіла, що 25 вересня їй принесли запрошення на вибори. А 28-го, каже вона, «принесли папір, що визнали, що я вдома, натомість мене викреслили зі списку». Вона вважає, що таким чином її «штучно позбавили права голосу».

Така ж доля спіткала і львів’янку Юлію Полєнову: «Я, Юлія Полєнова, ось тут в ОВК №113, а мені не дають проголосувати. Вчора мене викреслили, хоча я є в списках, мене викреслили чорною ручкою. Мені пояснили, що я за кордоном. Хоча я маю довідку зі шпиталю, що останній тиждень там лікувалась. У паспорті є дата повернення в Україну».

Чимало львів’ян, які побачили свої перекреслені прізвища у списках, після суперечок із головами комісій роздратовані покидали дільницю.

Інші оббивали пороги окружних комісій, а хтось має намір у понеділок звернутись у суд.
XS
SM
MD
LG