Доступність посилання

ТОП новини

Покращення життя на папері


Тетяна Ярмощук Київ, 5 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Чого тільки не обіцяють політики перед виборами! Президент закликає їхніх учасників не спекулювати на соціальних гарантіях і водночас проголошує власні соціальні ініціативи. Передвиборчі обіцянки і реальність їхнього втілення...

Віктор Ющенко закликає політичні сили не спекулювати на соціальних питаннях під час передвиборчої кампанії. Президент каже, що на його соціальні ініціативи потрібно 41 мільярд гривень, а на прем’єрські у кілька разів більше:

«Йде передвиборча пора. Ініціативи в однієї політичної сили, 180 мільярдів на соціальну політику. Будь ласка, робіть! За однієї умови, що ви відповідаєте за це. Що є кошти, і це обдумана позиція. Візьміть олівець, аркуш паперу, і не брешіть людям. Я відповідаю за блок тих ініціатив, з якими я декілька місяців назад виступив. Я готовий відповідати за кожну цифру», заявив глава держави.

Мінімальна зарплата – 600 гривень, середня 2100, збільшення пенсії на 35%. Про це йдеться у передвиборчій програмі «Нашої України – Народної самооборони».

А Партія регіонів обіцяє забезпечити житлом вчителів, лікарів, міліціонерів та військовослужбовців. При укладенні трудового договору на 20 років, регіонали обіцяють їм ключі від квартири. Через 10 років роботи житло може бути викуплене за 50%, а через 20 років переходить у власність працівника. У програмах політичних сил можна прочитати і інші, не менш блискучі обіцянки.

Без комплексних реформ не можна виконати передвиборчі соціальні обіцянки

Економістка Олександра Рябченка рекомендує ставитися до них критично: «Це добрі наміри, але щоб сказати, що все це можна виконати, ні, не все це можна виконати. Це стосується всіх політичних. Думаю, що протягом року, чи двох років це не є можливим».

Передвиборчі соціальні обіцянки можна виконати лише за рахунок комплексних реформ, каже політолог Сергій Таран: «Політики саме про ці механізми мають говорити. На цих виборах дуже суттєва перевага в порівнянні з попередньою виборчою кампанією, що принаймні ці обіцянки більш конкретні, які потім можна буде перевірити, чи виконали вони це, чи ні. На попередніх виборчих кампаніях і цього не було».

Але саме з механізмами реалізації цих благих намірів у партійних програмах не все так благополучно. Втім, як і зі звітами про те, як виконувалися попередні обіцянки. Політики чомусь досі впевнені, що їм мають вірити на слово.
XS
SM
MD
LG