Доступність посилання

ТОП новини

Відставка російського уряду і подання кандидатури Зубкова на прем’єра – чи можна робити припущення про наступника Путіна?


Кирило Булкін Київ, 13 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Уже завтра нижня палата російської Держдуми може розглянути кандидатуру Віктора Зубкова на посаду прем’єр-міністра. Крісло голови уряду стало вакантним після вчорашньої відставки Михаїла Фрадкова. Чи можна на підставі цих подій робити припущення про наступника Путіна на президентських виборах 2008 року?


Хоча оглядачі пророкували на прем’єрську посаду першого віце-прем’єра Серґея Іванова, Владімір Путін запропонував, щоб чільником уряду став керівник Російської служби фінансового моніторингу Віктор Зубков. Чи означає це, що Віктор Зубков може стати наступником Владіміра Путіна?

Політолог Ігор Лосєв вважає, що таке припущення робити ще рано: «Найбільшою проблемою російського політичного життя є проблема передачі влади від президента Путіна спадкоємцю російського політичного престолу. І через те ідуть такі собі своєрідні праймеріз, коли випробовують різних людей. Я думаю, що і пан Зубков – це ще не остаточна кандидатура».

Путін вирішує в російській політиці далеко не все?

А от політичний оглядач Радіо Свобода Віталій Портніков висловив думку, що Владімір Путін вирішує в російській політиці далеко не все – і щодо кандидатури прем’єр-міністра, і щодо того, хто стане його власним наступником: «Посада прем’єр-міністра Росії, як і посада президента Росії – це результат складних узгоджень між різними угрупуваннями і кланами в російській владі. Владімір Путін, поза сумнівом, є частиною цих узгоджень, можливо, навіть менш авторитетною, ніж Віктор Зубков. Я думаю, що пан Зубков – більш сильний і авторитетний політик, ніж президент Путін. І в цій ситуації рішення пана Зубкова легалізувати вплив свого угруповання і отримати портфель прем’єр-міністра свідчить тільки про те, що ця група буде мати більший вплив, коли почнуться консультації з приводу призначення нового президента Росії, спадкоємця Владіміра Путіна».

Президентські вибори в Росії мають відбутися на початку березня наступного року, а перед ними – у грудні цього року – пройдуть вибори парламентські.
XS
SM
MD
LG