Доступність посилання

ТОП новини

Конституційний Суд узявся за туристів та «човників»


Тетяна Ярмощук Київ, 18 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні Конституційний Суд почне розглядати подання Президента про вилучення зі списків осіб, які за три дні до виборів полишили Україну й не повернулися додому. Чи вдасться Судові завершити розгляд питання до 30 вересня? І на які рішення сподіваються учасники передвиборчого процесу?

Конституційний Суд має всі законні підстави до 30 вересня вирішити електоральну долю тих, хто за три дні до виборів виїхав за межі України із закордонним паспортом, вважає представник Блоку Юлії Тимошенко Євген Корнійчук.

«Це ганьба. Незалежно від того, на яких умовах ці люди перебувають, вони залишаються громадянами України і мають право бути прийнятими консульськими установами, як це робилося раніше, бути внесеними у додатковий список і взяти участь у виборах. Конституційний Суд може працювати за пришвидшеною процедурою і винести рішення ще до виборів – ухвалити рішення щодо незаконності і неконституційності зазначених змін і повернути таким чином величезній кількості громадян право обирати», – каже бютівець.

Регіони: чим думав Президент раніше?

Представники ж Партії регіонів кажуть, що виконуватимуть будь-яке рішення Конституційного Суду. Утім, регіонал Тарас Чорновіл зазначає, що Президентові варто було думати перед тим, як підписувати цей закон.

«Президент, коли підписував закон із цією нормою, мав думати тоді. А то він показує елементарну розхристаність. Не така велика кількість людей, які з серпня виїхали і залишилися поза межами України. Набагато більша проблема була б, якби Конституційний Суд розглянув це питання після виборів, і у нас тоді дійсно могли б виникати правові колізії. Яке рішення Конституційного Суду буде, ми його виконаємо», – запевняє регіонал.

Зміни до закону про вибори Верховна Рада внесла на початку літа, коли Президент після політичних домовленостей із Прем’єр-міністром та Головою Верховної Ради п’ятого скликання призупинив дію свого указу про розпуск парламенту.

Підписавши ж зміни до закону, Віктор Ющенко звернувся до Конституційного Суду з проханням переглянути його положення щодо вилучення зі списків громадян, які виїхали за кордон напередодні виборів.

На його думку, таке положення не відповідає нормам Конституції. Окрім того, Президент вказує на відсутність у законі механізму внесення до списку виборців тих, хто повернувся в Україну за два дні до виборів або ж у день голосування.
XS
SM
MD
LG