Доступність посилання

ТОП новини

У неділю ЦВК завершила реєстрацію кандидатів у депутати від партій та блоків на парламентські вибори


Після засідання Центрвиборчкому член ЦВК Андрій Магера заявив: «Виходячи з вимог закону, Центральна виборча комісія після 2 вересня уже не може реєструвати жодного кандидата у народні депутати, але, разом з тим, можливі судові рішення щодо скасування постанови про зареєстрованих кандидатів у народні депутати України». На сьогоднішній день зареєстровано 21 політичну силу для участі у виборах. Серед них і партія «Пора» – як окремий учасник виборчих перегонів. Однак Окружний адміністративний суд Києва 31 серпня задовольнив позов блоку «Наша Україна – Народна самооборона», визнавши неправомірною реєстрацію «Пори» Центрвибочкомом.


Після засідання Центрвиборчкому член ЦВК Андрій Магера заявив журналістам: «Виходячи з вимог закону, Центральна виборча комісія після 2 вересня уже не може реєструвати жодного кандидата у народні депутати, але, разом з тим, можливі судові рішення щодо скасування постанови про зареєстрованих кандидатів у народні депутати України».

При цьому Андрій Магера пояснив, що це «буде за собою тягти тільки те, що реєстрація таких кандидатів буде скасовуватися за рішенням суду, якщо буде таке судове рішення».

За станом на 2 вересня ЦВК зареєструвала кандидатів у народні депутати на позачергові парламентські вибори від 21 політичної партії та блоку, котрі виявили бажання взяти участь у виборах

Право на участь у виборах здобули: Партія регіонів, блок «Наша Україна – Народна самооборона», Блок Юлії Тимошенко, Комуністична партія, Комуністична партія (оновлена), Прогресивна соціалістична партія, Партія «Всеукраїнське об''єднання „Свобода“», «Блок Литвина», Соціалістична партія, Всеукраїнська партія народної довіри, Селянський блок «Аграрна Україна», Партія вільних демократів, «Виборчий блок Людмили Супрун – Український регіональний актив», блок «Всеукраїнська громада», Партія національно-економічного розвитку, «Український народний блок», Партія зелених, блок «КУЧМА», Блок Партiї пенсiонерiв України, Християнський блок.

Також ЦВК зареєструвала як окремого учасника перегонів партію «Пора». Однак Окружний адміністративний суд Києва 31 серпня задовольнив позов блоку «Наша Україна – Народна самооборона», визнавши неправомірною реєстрацію «Пори» Центрвибочкомом.

Окружний адміністративний суд Києва визнав, зокрема неправомірними дії Міністерства юстиції в частині видачі ним громадянській партії «Пора» безоплатно засвідчених копій оригіналу статуту й свідоцтва партії. Своїм рішенням суд також визнав неправомірним призначення головою «Пори» Ярослава Годунка, а також визнав неправомірними його заяви в Центральній виборчій комісії про вихід «Пори» із блоку«Наша Україна – Народна самооборона». Фактично, йдеться або про можливий розкол у партії «Пора», або створення, так би мовити, псевдо «Пори», що завдає удару по блоку «Наша Україна – Народна самооборона».

******** Усього до ЦВК на реєстрацію подавали документи 24 полiтичнi сили. Трьом із них відмовили в реєстрації.

У минулих парламентських виборах 2006 року брали участь 45 партiй i блокiв. Тоді у Верховну Раду пройшли 5 полiтичних сил: Партiя регiонiв (186 мандатiв), Блок Юлiї Тимошенко (129 мандатiв), Народний союз «Наша Україна» (81 мандат), Соцiалiстична партiя України (33 мандати) i Комунiстична партiя України (21 мандат).

Матеріали до теми:

• У понеділок ЦВК мала б встановити черговість розташування партій і блоків у виборчому бюлетені на виборах до Верховної Ради
XS
SM
MD
LG