Доступність посилання

ТОП новини

У Луганську виборцям «підселюють» квартирантів-фантомів


Ярослав Гребенюк У Луганську за станом на 12:30 проголосували близько чверті виборців. Спостерігачі фіксують численні порушення, які, на їхню думку, можуть бути використані для фальсифікацій.

У Луганську за станом на 12:30 проголосували близько чверті виборців. Спостерігачі фіксують численні порушення, які, на їхню думку, можуть бути використані для фальсифікацій.

– Чому не принесли запрошення на вибори моєму чоловікові – Маслову Володимирові Миколайовичу? – запитує Світлана Маслова у голови виборчкому 97-ї дільниці 102-го округу.

– А він є у списках? Зараз… Ні, його немає, – відповідає Оксана Рєзник.

– Як це немає? Він відповідальний квартиронаймач! Чому його не включили до списків? – не розуміє Світлана.

Голова комісії втомлено розтлумачує, що вини комісії тут немає – списки виборців готували і підписували у райвиконкомі. На аркушах з іменами виборців насправді стоять підписи лише секретаря міськради Надії Чернової та голови Ленінської районної ради Олександра Краснюкова.

Треба було перевіряти, чи Ви є у списках

У своєму обуренні Світлана Маслова не зовсім має рацію. Бо кожний, хто хотів, прийшов на дільницю і перевірив наявність свого прізвища у виборчих списках заздалегідь.

Любов Лаврова все життя голосує на одній дільниці. Як приносила копію паспорта на минулих виборах, щоб її залучили до списків, так робила це й тим разом. Але проголосувала.

Утім, наявність прізвища у списках за тиждень до виборів не гарантувала стовідсоткової участі в день голосування. Із підтверджених списків за день до виборів зникали цілі родини.

Таких прикладів до 12-ї години спостерігачка Галина Зенцева зафіксувала кілька десятків. Люди приходять із запрошеннями, але у списках їх немає!

«Ось, наприклад, родина Шипинських з кварталу Шевченка. Вони взагалі побачили, що за їхньою адресою замість них у списку значиться якась стороння жінка. Вони понад 20 років прописані і живуть за цією адресою. Аналогічна історія відбулась із Соловйовою Галиною та Кикачем Олексієм. Голова дільничної комісії показала їм список, складений на дільниці раніше – там ці виборці є. У списках, які надала окружна комісія учора о 10-й вечора, їх немає», – каже Галина Зенцева.

На виключення людей зі списків пояснень немає

Чому цих виборців виключили, спостерігачка дізнатись не змогла – в окружній комісії слухавку не беруть. Голова виборчкому дільниці № 97 Оксана Рєзник пояснює вилучення виборців даними паспортної та прикордонної служб.

А якщо таких даних бути не могло, бо люди нікуди не виїжджали? Оксана Рєзник цього пояснити не може: «Коли люди приходять із паспортом і дійсно проживають за вказаною адресою, ми робимо виправлення: „Виключений помилково“. Всі ці люди отримують право проголосувати».

Спостерігачі кажуть, залишається питання: чи «проголосували» й ті виборці-фантоми, яких окружна комісія підселила до реальних виборців? Або ж їхні бюлетені додадуть у виборчі урни пізніше?
XS
SM
MD
LG