Доступність посилання

ТОП новини

Перспективи фальсифікації


Тетяна Ярмощук Київ, 21 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Розмови про фальсифікацію виборів: передвиборчий піар чи реальність? Чи варто очікувати підтасовки голосів на чергових виборах? Якщо так, то наскільки це може спотворити результати голосування?

Попри запевнення Президента, що вибори 30 вересня відбуватимуться чесно та прозоро, низка політичних сил заговорила про ймовірність фальсифікації. Фахівці вважають, що цього не оминути.

Фальсифікації під час виборів в Україні були, є і будуть, вважає політолог Ігор Лосєв.

«Поки що обидві сторони, і помаранчеві, і біло-сині, лякають одна одну фальсифікаціями. Але тут залежить багато від тих, хто буде стежити за порядком під час виборів. Будемо сподіватися, що принаймні фальсифікації не будуть більшими, ніж на усіх попередніх виборах», – каже політолог.

І на думку політичного експерта Олександра Палія, загроза фальсифікації результатів виборів сьогодні в Україні не подолана.

«Ця система назагал не зламана. Залишилися ті ж самі люди, які фальсифікували вибори 2004 року, залишилися механізми. А найголовніше, політичні сили в Україні не мають достатньої міри законослухняності, але при цьому мають дуже багато грошей, за які мають можливість підкуповувати членів виборчих комісій і в результаті кардинальним чином спотворювати результати голосувань. У низці міст одні і ті ж громадяни записані по кілька разів. А крім того, існують громадяни, які вже давно померли, але все одно перебувають у виборчих списках», – звертає увагу фахівець.

Часткові фальсифікації на нинішніх виборах будуть під час підрахунку голосів, каже експерт Сергій Таран.

«Цілком зрозумілі побоювання партій, що вибори частково будуть фальсифіковані. Але істеричні закиди про це, аж до того, що вибори будуть зірвані, працюють проти тих політичних сил, які про це заявляють. Найбільше можливі фальсифікації вдарять по тих партіях, які мають хоч якісь шанси подолати тривідсотковий бар’єр або наблизитися. Хоча, безумовно, вона всіх робитиме нервовими, оскільки різниця між більшістю та меншістю у новому парламенті буде дуже незначною. Доля п’яти мандатів буде фактично вирішувати долю майбутньої коаліції», – каже експерт.

Учора Голова Верховної Ради п’ятого скликання Олександр Мороз звернувся до Генеральної прокуратури щодо інформації про підготовку фальсифікації на парламентських виборах. Опозиція в свою чергу заявляла про ймовірність фальсифікації у східних областях, які контролюються переважно Партією регіонів.
XS
SM
MD
LG