Доступність посилання

ТОП новини

Минає шоста річниця терактів у США


Юрій Дулерайн Нью-Йорк, 11 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сполучені Штати відзначають шосту річницю нападу ісламських терористів на Нью-Йорк і Вашингтон і вшановують пам''ять жертв трагедії 11 вересня 2001 року. За кількістю загиблих – майже 3 тисячі – то був найбільший теракт за всю історію Америки. Було зруйновано хмарочоси-близнюки Світового торговельного центру – символ демократичного капіталізму, ненависного екстремістам. Ця подія вплинула на перебіг усієї світової історії. Сполучені Штати оголосили війну міжнародному тероризмові. Теракти 11 вересня позначилися на політичному курсі та на економіці країни. А чи вплинули теракти на психологію американців? Чи змінилося життя великого міста?


На перший погляд – ніби не змінилося. Нью-Йорк залишається Меккою для мільйонів туристів з усіх кінців світу, натовп гостей міста заповнює вулиці. Перед Рокфеллер-Центром майорять прапори країн – членів ООН, серед них і український. Як і раніше, майже ніде не зустрінеш ані поліцейських, ані людей у військовому вбранні, хіба що іноземні моряки у беретах із помпонами гуляють – адже Нью-Йорк є океанським портом.

У вас можуть перевірити рюкзак чи торбу

Але уважний спостерігач зверне увагу на певні зміни. Перед будинком ООН служба охорони – незалежна окрема система, яка, щоправда, складається здебільшого з нью-йоркських поліцейських на підробітку – ретельно придивляється до бажаючих відвідати секретаріат міжнародної організації. А під естакадою швидкісної дороги Франклін Делано Рузвельт Драйв там, де вона проходить повз ООН, постійно чергує поліцейський «форд» із блимаючими вогнями.

Перед будівлею муніципалітету, перед канцелярією мера міста, на Уолл-Стріт перед фондовою біржею поставлено бетонні брили – забороло для вантажівок – на випадок, якщо б вони везли вибухівку. Не можна користуватися виїздом із Бруклінського мосту, що веде до Сіті-Голл. Його теж перекрито бетоном. У метро у вас можуть перевірити рюкзак чи торбу.

Чи ньюйоркці побоюються нового теракту? Так, побоюються, але не бояться. Можливо, є у цьому певний елемент фаталізму, бо ж усі свідомі того, що неможливо у відкритому демократичному суспільстві запровадити всеохопний контроль радянського типу. Віце-президент Дик Чейні зауважив, що якби уряд подібний контроль запровадив, це означало б, що терористи перемогли. Зміни у зовнішній політиці

Істотної зміни зазнала зовнішня політика США у перебігу війни з міжнародним тероризмом. Як заявив президент Джордж Буш, терористів треба поборювати за кордоном, не очікуючи, поки вони атакуватимуть Америку. В Афганістані ця стратегія здійснюється успішно. В Іраку поки що американцям не вдається покласти край міжусобній боротьбі, але певні успіхи вже є, як зазначив на нинішніх слуханнях у Конгресі генерал Дейвид Петреус, командувач військами США в Іраку. Майкл Чертофф, міністр національної безпеки у виступі в Конгресі теж наголосив, що американців не вдасться залякати ані Усамі бін Ладену, ані жодному іншому терористові. Між тим, на місці зруйнованих будівель Світового торговельного центру триває підготовчий цикл спорудження нового хмарочосу, вищого за старі. Назва його – Вежа Свободи.
XS
SM
MD
LG