Доступність посилання

ТОП новини

Війна референдумів


Тетяна Ярмощук Київ, 6 вересня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Референдумом проти референдуму. Черговий крок за Партією регіонів. Регіонали розпочинають підготовку до всеукраїнського опитування, на якому йтиметься про державний статус російської мови, позаблоковий статус України, а також про пряме обрання голiв обласних та районних адміністрацій.

Питання мови та НАТО – типова фішка Партії регіонів, вважає представниця «Нашої України – Народної самооборони» Лілія Григорович: «Ні НАТО нікого не пече, Росія у вісім разів має більшу співпрацю з НАТО, ніж Україна без референдуму. І мова нікого не хвилює, тому що більша частина і Києва, і значної частини України спокійно користується російською, і проблем у цьому немає. Це така передвиборча фішка Партії регіонів. Відносно того, щоб обирати голів адміністрацій на місцях, так це ініціатива «Нашої України» епохи 2002 року».

Передвиборні схеми і сумніви щодо референдумів

Соратники ж регіоналів по коаліції, соціалісти кажуть, що підтримують питання Партії регіонів, втім, сумніваються у реальності наслідків цього референдуму.

«Ми можемо запитати, що завгодно у нашого виборця, але йдеться не про те, щоб лише знати його думку. а й мати наснагу це впровадити. Якщо на сьогоднішній день дійсно є наснага, щоб ухвалити якесь рішення з урахуванням думки нашого виборця, то будь-ласка», – заявив представник соціалістів Віталій Шибко:

Пропозиція щодо проведення референдуму, є частиною передвиборчої кампанії кожної політичної сили, яка має шанс потрапити до парламенту, каже політолог Олександр Палій: «Тут питання у тому, хто запропонував скористатися цим засобом першим. Всі інші ідуть у фарватері цієї політики. У нас оригінальні ідеї виникають з одного, або максимум з кількох центрів ухвалення рішень».

Юлія Тимошенко ініціює референдум щодо змін до Конституції. Раніше Віктор Ющенко пропонував референдум, де були б винесені питання щодо скасування необмеженої депутатської недоторканності, скорочення чисельності парламенту та питання двопалатного парламенту. До речі, на цю тему у 2000 році уже було проведене опитування, але його результати залишилися на папері.
XS
SM
MD
LG