Доступність посилання

ТОП новини

Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці?


Марія Щур Слухати: Прага, 10 січня 2006 (RadioSvoboda.Ua) — Незабаром президент Сполучених Штатів Джордж Буш має оприлюднити свою нову стратегію щодо Іраку. Очікується, що підхід нинішньої адміністрації до вирішення проблем в Іраку зазнає великої критики з боку Конгресу, в якому віднедавна домінують демократи. А що звичайні американці, як бачать хід іракських проблем вони?


Містечко Ґетерсбурґ, що у штаті Меріленд, лежить у 30 кілометрах від американської столиці. 50-тисячне містечко відоме своїми технологічними компаніями і тим, що тут є центр підготовки Національної Гвардії Меріленду. Тож багато родин, які тут живуть, мають своїх синів чи дочок в Іраку.

Як ставляться вони до очікуваного плану, згідно з яким кількість американських військових в Іраку має збільшитися ще на 20 тисяч? Джозеф, пенсіонер, якого Радіо Свобода запитало в аптеці, куди він прийшов по свої ліки, каже: «Я ніколи не підтримував напад на Ірак. У нас не було на те причини. Це була найбільша дурниця, яку ми тільки могли зробити. І чим швидше ми звідти заберемося, тим краще».

Інший мешканець Меріленду, бізнесмен Джордж, якого кореспондент Радіо Свобода зустрів у книжковій крамниці під час обідньої перерви, сумнівається, що збільшення війська зможе щось змінити. Досить подивитися на минулий досвід, говорить Джордж: «Думаю, це нічого не змінить. Ситуація нагадує ту, що була у В’єтнамі, коли ми посилали весь час нових військових, і просто зростали втрати. Гадаю, війну ми вже програли, бо не мали жодної стратегії виходу з неї. Гадаю, стратегія попереднього президента Буша була правильною: завести військо частково і вивести всіх і відразу».

На думку ще однієї мешканки Гетерсбурґу, Феліши, яку ми запитали на зупинці автобусу, краще було б замість солдатів послати гуманітарну допомогу та допомогу для розвитку Іраку. Але якщо б збільшення кількості військових допомогло змінити ситуацію в Іраку, вона б це підтримала: «Якщо б це спрацювало, я б це підтримала. Я гадаю, там потрібно бути, щоб якось втихомирити цю країну, бо до цього хаосу ми і призвели. Тепер нам потрібно це виправити. Але я не думаю, що потрібно посилати більше людей на загибель».

Згідно з останніми опитуваннями, американці сильно поділені щодо того, чи посилати більше військових до Іраку: 45% — за, і 48% — проти. Більшість, 55% вважає, що навряд чи збільшення контингенту зможе стабілізувати ситуацію в Іраку.

Матеріали по темі: Ще один відеозапис, зроблений після страти Саддама Хусейна, збігся з підготовкою до оприлюднення нової іракської стратегії. Ветеран ЦРУ вважає, що Осаму бін Ладена навряд чи спіймають.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG