Доступність посилання

ТОП новини

Європейці за використання відновлювальних джерел енергії.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Більшість громадян Євросоюзу підтримує використання сонячної енергії, сили вітру та інших відновлювальних джерел, але виступає проти ядерної енергетики. Такими є результати опитування, проведеного серед громадян країн ЄС соціологічною службою Європейської Комісії «Євробарометр».


Європейці показали себе великими прихильниками відновлювальних джерел енергії - 80% опитаних висловилися за використання сонячної енергії, а понад 70% — за використання сили вітру. Гідроелектростанції та енергію океану в Європі також підтримують, за це виступає відповідно 65 і 60 відсотків опитаних.

Водночас тільки кожен п’ятий європеєць підтримує ядерну енергетику, проти використання атомної енергії найбільше виступають австрійці, греки і кіпріоти. Ядерна енергетика викликає великі суперечки в Європі, особливо після Чорнобильської катастрофи 1986 року. Загалом громадяни країн ЄС очікують, що в майбутньому Європа користуватиметься енергією з більшої кількості джерел, ніж зараз, коли основними енергоносіями виступає нафта і газ.

Енергозалежність – виклик Євросоюзу

Більше половини мешканців країн Євросоюзу вважає, що дослідження в галузі енергетики повинні бути пріоритетом для ЄС. Опитування "Євробарометр" засвідчило: громадяни країн ЄС знають про головні проблеми в енергетиці: про енергозалежність Євросоюзу, про те, що необхідно використовувати різні джерела енергії, в тому числі відновлювальні.

Представник директорату Єврокомісії з досліджень Анхель Перес-Сайнс сказав, що йдеться не лише про те, щоб зрозуміти, як громадяни сприймають енергетичні проблеми і які пріоритети вони визнають: "Ми хотіли дізнатися, наскільки громадяни усвідомлюють, що перед нами стоять виклики, наскільки вони погоджуються чи ні з різними рішеннями, включно з використанням технологій. Ідея полягає у тому, щоб зрозуміти, якою мірою підтримуватимуть європейці інвестиції в дослідження і розвиток. Ми також хотіли зрозуміти, яким є потенціал для розвитку технологій, завдяки яким енергетика могла б бути не тільки життєздатною, але й безпечною та конкурентноздатною".

За словами представника директорату Єврокомісії, результати опитування є дуже позитивними.

6 мільярдів євро в енергетичні дослідежння

Комісар ЄС з науки і досліджень Янез Поточнік вважає, що європейці визнають, що нові технології можуть мати великий вплив на енергетичну систему майбутнього, а Євросоюз зі свого боку вкладе в наступні 7 років більше 6 мільярдів євро в енергетичні дослідження.

Судячи з дослідження, європейці погоджуються на використання того чи іншого джерела енергії залежно від ціни на нього. Майже половина опитаних вважає, що їхні уряди мають потурбуватися, щоб ціни на енергію були низькими. Мешканців нових країн ЄС особливо хвилює, скільки вони сплачуватимуть за енергію. Водночас північні європейці думають більше не про ціни на енергію, а про безпеку енергопоставок і вплив на довкілля.

Яке джерело найкраще використовувати?

Комісар ЄС з науки і досліджень Янез Поточнік зазначив, що немає ідеальних технологій з енергетики: "Всі вони мають вплив на довкілля. Ми намагаємось зменшити, пом’якшити цей вплив, хочемо, щоб використання енергії не погіршувало екологію. Ми в цьому зацікавлені, ви знаєте, що нам слід зробити для цього багато".

Водночас Євросоюзу ще слід попрацювати над тим, щоб європейці погодилися більше заощаджувати енергію. Теоретично громадяни ЄС не бояться того, що їм, можливо, слід відмовитися від власного авто. На практиці лише кожен п’ятий учасник опитування "Євробарометр" зазначив, що насправді щось зробив для економії енергії — почав користуватися міським транспортом замість машини, заощаджує світло чи опалення.

Матеріали до теми: • Європейська преса оцінює Енергетична стратегію Єврокомісії. • Єврокомісія оприлюднила нову енергетичну стратегію.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG