Доступність посилання

ТОП новини

Злети і падіння Євгена Кушнарьова.


Віктор Міняйло Слухати: Київ, 17 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Помер відомий політик, один із лідерів Партії регіонів Євген Кушнарьов. Помер від рани, отриманої на полюванні, за обставин, в яких іще належить розібратися слідству.

Євген Кушнарьова на антиНАТОвському мітингу у Феодосії. Травень 2006 р.
Євген Кушнарьов справді прожив бурхливе політичне життя. Зі злетами, падіннями і навіть арештом.

Він був причетним до створення демократичної платформи в Компартії України, а згодом — до творення цілої низки партій. Мер Харкова, голова Адміністрації Президента України Леоніда Кучми, голова Харківської обласної державної адміністрації, заступник голови парламентської фракції Партії регіонів.

Із компартфункціонерів — у політику

Батьки Кушнарьова приїхали до Харкова з Росії. Мати була педагогом, батько юристом. Народився він у 1951-му, 1973-го закінчив Харківський інженерно-будівельний інститут за фахом інженера-механіка.

З 1981-го — на партійній роботі; найвищий партійний щабель — заввідділу Харківського міськкому КПУ. З початком перебудови був серед ініціаторів створення демократичної платформи в КПРС та КПУ.

Згодом Кушнарьова обирають головою Харківської міськради. Паралельно чотири роки він був народним депутатом України.

Харківського мера Леонід Кучма запрошує очолити свою адміністрацію. От що говорив про цей період Євген Кушнарьов в ефірі Радіо Свобода:

«В цілому я задоволений тим дворіччям. Інша справа, що в той період наша політика ставала все більше і більше тіньовою і брудною. Це суперечило моїм переконанням, якщо хочете, моральним позиціям. І врешті-решт ми разом з Президентом Кучмою дійшли висновку, що краще мені зайнятися тим, де я буду почуватися комфортніше: публічною політикою».

Справи президентські й «сепаратистські»

Під час президентських виборів 1999 року був координатором блоку політичних партій «Наш вибір — Леонід Кучма». Вигравши вибори, Леонід Кучма призначив Євгена Кушнарьова головою Харківської обласної адміністрації.

На цій посаді Кушнарьов активно підтримував кандидата на Президента Віктора Януковича на виборах 2004 року. Під час Помаранчевої революції ім’я Євгена Кушнарьова асоціюється зі з’їздом у Сіверськодонецьку депутатів рад східних регіонів, а відтак — і зі словом «сепаратизм».

У серпні 2005 року його затримали в Генеральній прокуратурі. Кушнарьов мав ознайомитися там із матеріалами кримінальної справи за звинуваченням у сепаратизмі, але затримали його у справі перевищення службових повноважень під час будівництва харківського метрополітену. Наслідки зловживань владою слідчі оцінили у півтора мільйона доларів США.

Зі слідчого ізолятора його відпустили за тиждень, коли Генеральна прокуратура зняла звинувачення і закрила справу.

Пізніше Євген Кушнарьов в інтерв’ю Радіо Свобода так оцінював сіверськодонецький епізод свого життя:

«Я чудово розумів, що депутати в емоційному запалі вийшли за рамки правового поля. Але я так само розумів чудово, що в тій політичній ситуації все це відігравало велику роль зустрічної напруги».

Після СІЗО Євген Петрович активно зайнявся виборами. Він вливає свою партію «Нова демократія» до Партії регіонів, очолює партійну виборчу кампанію, потрапляє до парламенту і стає одним із найпомітніших його облич.

Політика, але не тільки

Євген Кушнарьов не уявляв себе поза політикою і саме політичні події назвав в інтерв’ю Радіо Свобода серед головних підсумків минулого року:

«Вибори, вибори — це головна подія року. А якщо повернутися до початку року, то вступ у дію нової Конституції. Це два чинники, які сьогодні, на моє переконання, забезпечують значно більший рівень демократії, свободи слова в державі».

А поза політикою серед захоплень у своїй автобіографії Євген Кушнарьов називав роботу, друзів, футбол і рибалку.

Саме рибалку, а не полювання, каже його соратник, депутат харківської міськради Костянтин Кеворкян: «Він взагалі рибалка, він більше захоплювався завжди рибалкою, ніж полюванням. І, можливо, у зв’язку з цим це для нього нове або не дуже звичне проводження часу привело до такого інциденту».

Сам Євген Кушнарьов в автобіографії писав: «…Ризикну стверджувати, що у мене є позиція. Я можу її коригувати, але ніколи не відступаю від своїх переконань під впливом зовнішньої кон’юнктури… Якщо дуже коротко, то я не зраджую людей і не боюся відповідальності… І люблю життя».

Матеріали до теми:

• Помер народний депутат Євген Кушнарьов.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG