Доступність посилання

ТОП новини

«Це гра м’язами, а вона завжди може призвести до непередбачуваних наслідків», — професор Олексій Гарань стосовно закону «Про Кабінет Міністрів».


Людмила Ваннек Слухати: Прага-Київ, 12 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Інтерв’ю з професором Школи політичної аналітики при Києво-Могилянській акдемії Олексієм Гаранем.

Олексій Гарань
РС: Антикризова коаліція разом із Блоком Юлії Тимошенко подолала вето Президента на Закон “Про Кабінет Міністрів”. Один з ключових законів у політичній конструкції держави Україна. Пане Гарань, чи не означає те, що сьогодні відбулося, що фактично створена нова більшість у Парламенті?

Гарань: Я не думаю, що можна говорити про нову більшість, я б сказав так, що це є ситуативна більшість. Тобто, ми бачимо, що БЮТ по ряду доволі принципових питань починає голосувати разом з антикризовою коаліцією, у той же час я не думаю, що так буде продовжуватися й надаі. Але, тим не менше, результати того, що було схвалено сьогодні, вони дуже насторожують. Це дуже ризикована гра, оскільки тепер Кабмін у нинішньому складі і антикризова коаліція - вони можуть отримати надзвичайно великі права і, власне, тоді опозиції буде "непереливки". Тому, я думаю, президент цілком справедливо зауважив, що це буде направлено до Конституційного суду, оскільки в цьому законі, прийнятому наразі, є цілий ряд положень, які суперечать духу і букві Коституції.

РС: В чому тоді проблема?

Гарань: Ну дивіться, парламент має право, звичайно, подолати вето, президент має право накласти вето, парламент має право подолати вето. Проблема полягає в тому, що президент зазначив невідповідність положень нинішнього закону Конституції, але парламент подолав вето президента, практично, не обговорюючи зауваження президента. І тому це є дуже небезпечно, бо це означає продовження і навіть поглиблення протистояння між президентом і нинішньою правлячою коаліцією.

РС: Пане Гарань, оскільки у цьому законі повноваження Кабміну посилені, як саме це впливає на посаду самого президента?

Гарань: Ну, я б не ставив тут крапку, оскільки, безумовно, якщо нинішній закон набере чинності, то він перетягає ковдру на Кабінет Міністрів. Однак, треба чекати рішення Конституційного суду. Я думаю, що це набагато навіть принциповіше, ніж питання щодо Тарасюка. Чи якесь інше питання по призначенню, наприклад, взагалі в Адміністрації. Це дійсно принциповий закон, який розподіляє сфери повноважень.

РС: Щодо сфери повноважень... Чи не можна вважати сьогоднішнє призначення Володимира Радченка на посаду віце-прем’єра , який курує силові структури, в одному пакеті розв’язання політичної колізії в Україні? На Вашу думку?

Гарань: Ні, я думаю, що це призначення його не можна виривати з контексту. Розумієте, всі відзначають, як би, професіоналізм Радченка. Але в даному випадку ми бачимо, що Кабмін і правляча більшість у парламенті - вони ідуть на загострення ситуації. І найяскравіше свідчення - це Кабмін. А ДО цього можна говорити про створення посади віце-прем’єра, який куруватиме силові структури, можна говорити про безвідповідальні заяви та ініціативи деяких членів парламентської фракції партії Регіонів, мовляв, "давайте скасуємо взагалі посаду секретаря Ради Національної Безпеки і оборони" (а це конституційний орган - РНБО), тобто, це слід розглядати в контексті загострення ситуації. І це ще більше дивує після рішення, що "давайте продовжувати круглий стіл", після цього йде така атака... Я б сказав, що це дуже прикрий розвиток подій, бо це дестабілізує ситуцію в країні.

РС: Тобто, це, властиво, відповідь на запитання "які наслідки може все це мати для України"?

Гарань: Ви знаєте, це гра м’язами, однак, це посилює протистояння. Я думаю, що президент і його команда будуть опиратися і будуть намагатися переламати такі небезпечні тенденції (а знаєте, гра м’язами - вона завжди може призвести до непербачуваних наслідків?). Все ж я сподіваюся, що, знаєте, українські еліти - вони завжди проявляли здатність в якийсь критичний момент зупинитися і домовитися. Але прикро, що ситуація заходить так далеко.

Матеріали до теми: • Хід Юлії. • Верховна Рада подолала вето Президента на Закон «Про Кабінет Міністрів України».

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG