Доступність посилання

ТОП новини

Європа сподівається, що новий уряд Сербії буде проєвропейським.


Наталія Вікуліна Слухати: Брюссель, 23 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Європейські інституції привітали Сербію, яка провела вибори за демократичними стандартами. Міжнародна місія із спостереження за виборами заявила, що вибори в Сербії пройшли згідно з зобов’язаннями країни перед ОБСЄ і за стандартами Ради Європи. Комісар ЄС з розширення Оллі Рен та міністр закордонних справ головуючої в Євросоюзі Німеччини Франк-Вальтер Штайнмайер висловили сподівання, що майбутній уряд Сербії йтиме європейським шляхом.

Сербія -- спостерігач ОБСЄ на виборчій дільниці у Белграді під час парламентських виборів. 21 січня 2007 р.
Європа сподівається, що Белград сформує проєвропейськи налаштований уряд, незважаючи на те, що найбільше голосів на виборах у Сербії здобула ультранаціоналістична Радикальна партія.

Міністр закордонних справ Німеччини Штайнмайер заявив, що оскільки дві третини місць у парламенті отримають демократичні сили, він бачить у цьому добрі передумови для формування кабінету, який вестиме сербів європейським шляхом.

Демократичні сили здобули найбільшу підтримку

Після зустрічі міністрів закордонних справ країн ЄС Франк-Вальтер Штайнмайер заявив: “Я знаю, що багато хто висловлював критику щодо результатів виборів. Але я думаю, що потрібно також вказати на те, що на цих виборах у Сербії демократичні сили отримали, вірогідно, найбільшу підтримку за всю історію виборів. Так, результати виборів не є готовим рецептом для формування уряду, сформувати його буде, звичайно, важко. Але результати виборів свідчать, зокрема, про шанси, що Сербія крокуватиме європейським шляхом”.

Комісар ЄС із розширення Оллі Рен привітав Сербію з тим, що ця країна провела вибори мирно і організовано: “Стосовно сербських виборів ми маємо всі підстави привітати той факт, що парламентські вибори були вільними і чесними. Як і міністр Штайнмайер, я із задоволенням зазначаю, що демократичні реформістські сили, які поділяють європейські цінності, отримали більшість місць у парламенті, а це має дозволити їм сформувати налаштований на реформи і проєвропейський уряд”.

Сербія повинна співпрацювати з Гаазьким трибуналом

Фракція лібералів і демократів у Європарламенті належно оцінила велику підтримку сербами проєвропейських сил. Водночас ця група євродепутатів нагадала, що новий уряд Сербії повинен зосередитися на зусиллях країни вступити до Євросоюзу. Лідер фракції Грем Вотсон заявив, що ліберали і демократи і надалі виступатимуть за вступ до ЄС західнобалканських країн, але потрібен сигнал від нового сербського уряду, що він буде співпрацювати з трибуналом у Гаазі і зрушить з мертвої точки Угоду про асоціацію.

Євросоюз зможе поновити попередні переговори з Белградом про членство тільки в тому разі, якщо Сербія співпрацюватиме з Гаазьким трибуналом і видасть йому генерала Ратка Младича, якого звинувачують у геноциді.

У найближчі місяці Сербія матиме й інші труднощі, зокрема, при вирішенні статусу Косова. Генеральний секретар НАТО Яап де Хооп Схеффер закликав сербских керівників продемонструвати поміркованість, гнучкість і прагматизм щодо косовського питання.

Матеріали до теми:

• На парламентських виборах у Сербії найбільше голосів здобула ультранаціоналістична Радикальна партія.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG