Доступність посилання

ТОП новини

Ветеран ЦРУ вважає, що Осаму бін Ладена навряд чи спіймають.


Ольга Буряк Слухати: Прага, 8 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Пошуки Осами бін Ладена тривають уже багато років, але Сполучені Штати та їхні союзники й не наблизилися до того, щоб знайти лідера Аль-Каїди. Один із тих, хто шукав його, а власне, очолював ці пошуки, – Майкл Шоєр, 22-річний ветеран Центрального розвідувального управління США. Ще працюючи в ЦРУ, Шоєр анонімно видав дві книжки, які критично оцінюють «війну з терором», як її ведуть влади західних країн: «Імперська пиха: Чому Захід програє війну з терором» і «Очима наших ворогів». Зараз Майкл Шоєр пише наступну книжку, цього разу під власним іменем – «Зі скриньки Пандори: Америка і войовничий іслам після Іраку».Пішовши у відставку з ЦРУ, Шоєр став аналітиком із питань тероризму на CBS News. Відповів він і на запитання Радіо Свобода.

Р. С.: Пане Шоєр, упродовж років Ви очолювали департамент ЦРУ, що займався пошуком бін Ладена. На якому рівні зараз ЦРУ веде пошук цієї людини?
Майкл Шоєр
(© courtesy photo)


М. Ш.: Я гадаю, нинішні зусилля з виявлення Осами бін Ладена – найбільші з усіх можливих, а сподіватися на успіх майже неможливо. Але, мені здається, найважливіше те, що американські війська та сили НАТО в Афганістані більше зайняті щоденним виживанням уряду президента Хаміда Карзая, ніж пошуком Осами бін Ладена. Події в Афганістані розвиваються не на нашу користь, отже, я не бачу реальних підстав думати, що Осаму бін Ладена впіймають або знищать найближчим часом.

Р. С.: Але ж Президент Джордж Буш назвав знешкодження бін Ладена запорукою перемоги над терором?

М. Ш.: Звісно, він є символом війни, але війни, яка зовсім мало стосується тероризму. Американські політики з обох таборів (і демократи, і республіканці) досі, через 5 років, не можуть збагнути, довкола чого ця війна. Вони і далі твердять, що бін Ладен і Аль-Каїда хочуть знищити Америку з її демократією, свободою, рівністю. Але насправді ця війна має дуже мало спільного з цим. Ця війна довкола політики Заходу і США в ісламському світі. Саме через наше хибне розуміння мотивів і намірів супротивника ми надто недооцінили труднощі його знешкодження, перш ніж він нападе на нас знову.

Р. С.: Виглядає, що Ви звинувачуєте адміністрацію Буша у серйозних помилках у війні терором?

М. Ш.: Знаєте, я гадаю, що досі сама ця війна була помилковою – ми поступово «перетворюємося на Ізраїль» у тому сенсі, що в нас залишається єдина можливість: це військові й розвідницькі операції. Бін Ладен сам по собі ніколи не зациклювався на західній цивілізації як такій. Його здатність об’єднувати довкола себе мусульман ґрунтується майже цілком на тезі, що, мовляв, міжнародна політика Заходу атакує іслам та його послідовників.

Р. С.: Чи Ви прогнозуєте більше терористичних нападів на США у майбутньому на зразок 11 вересня?

М. Ш.: Так. І гадаю, сильніших, ніж 11 вересня! Не думаю, що це станеться в Європі, але я переконаний: теракти ще будуть у Сполучених Штатах. Бін Ладен дуже чітко казав, що кожен напад Аль-Каїди на Америку буде сильнішим за попередній. Відсутність терактів останнім часом я пов’язую тільки з тим, що він їх іще не підготував. Та коли він це зробить – він обов’язково скористається цим. Але Америка – це не головний його ворог. Його основні вороги – королівська родина в Саудівський Аравії, режим Мубарака в Єгипті та Ізраїль.

Р. С.: Пане Шоєр, до якої партії Ви належите?

М. Ш.: Я все своє життя був республіканцем. Я ніколи не голосував за демократів.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG