Доступність посилання

ТОП новини

Чотири дні Давосу зекономлять 4 місяці ділових поїздок по світу.


Людмила Ваннек Прага, 25 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – "Чотири дні Давосу зекономлять 4 місяці ділових поїздок по світу". Саме так охарактеризував важливість зборів Всесвітнього економічного форуму один із його учасників. А їх цього року з''їхалося до засніженого швейцарського містечка дві з половиною тисячі осіб. Ті, "хто рухає цим світом", – політики, бізнесмени та суспільні діячі. Серед них можна зустріти і прем''єр-міністра України, і світову поп-зірку Боно, і комп''ютерного магната Біла Ґейтса.


Протекціонізм у діловій сфері неприпустимий, хай живуть принципи вільної торгівлі! – таким був лейтмотив виступу канцлера Німеччини Ангели Меркель на відкритті Давоського зібрання.

Пані Меркель – одна з 24-х світових лідерів, які беруть участь у форумі. У роботі форуму беруть участь, зокрема, і британський прем''єр Тоні Блер, і палестинський лідер Махмуд Аббас.

Прем’єр-міністр України Віктор Янукович запланував провести у Давосі переговори з президентом Азербайджану Ільхамом Алієвим та російським першим віце-прем''єром Дмитром Мєдведєвим. Про останнього оглядачі кажуть, що в Давосі пройдуть його "оглядини" як імовірного спадкоємця Владіміра Путіна на посаді президента. Також ціла низка керівників нафтових і газових компаній світу домовлятимуться щодо світових цін на енергоносії, мова йтиме і про так звану "нафтову війну".

У когось може з’явитися спокуса до зловживань

Канцлер Німеччини вважає, що деякі країни можуть спокуситися використати свою економічну міць на повну потужність і почати егоїстично споживати світові ресурси й встановлювати митні бар’єри, щоб захистити "власні слабкі сторони".

Ангела Меркель: "Події останнього часу засвідчили, що питання енергетичної безпеки треба вирішувати у політичному контексті. Я з позиції Євросоюзу обговорила це минулого тижня з президентом Росії. Ми погодились, що як тільки виникнуть проблеми, необхідно відразу їх обговорювати, розширювати контакти. І я додам: ці контакти можуть бути розширені. Ось чому ми, Євросоюз, намагаємося розробити певні правові економічні норми і закликаємо російських партнерів зробити те ж саме".

Пані Меркель закликає інвестувати в майбутнє, і це, на її думку, ключ до вирішення багатьох проблем.

Інвестувати у майбутнє бачить своєю головною метою і керівник Майкрософту Біл Ґейтс, який говоритиме на форумі про зростання ролі інтернету в бізнесі та інформаційному просторі.

У центрі уваги також Ірак та Близький Схід

Чи не найбільше уваги цього року приділили ситуації в Іраку. Віце-президент країни Абіль-Абд- аль-Махді заявив сьогодні на форумі, що "якщо вдасться виграти війну в Багдаді – це означатиме, що зміниться загальний розвиток подій в Іраку".

Також у центрі уваги врегулювання конфлікту на Близькому Сході, у зібранні беруть участь міністр закордонних справ Ізраїлю Ціпі Лівні й президент палестинської адміністрації Махмуд Аббас, а Король Йорданії Абдалла Другий виступить зі спеціальною промовою про майбутнє регіону.

Серед головних тем цього разу й економічне зростання країн Азії і глобальне потепління. До слова сказати, Давос завалило снігом, і там можна побачити найдорожчі шуби на жіночій половині сильних цього світу. Щоправда, шубами переймаються більше супротивники глобалізації, які теж з''їжджаються довкола гірськолижного курорту.

Матеріали до теми:

• Європейська преса про форум у Давосі, проблеми безпритульних у Франції та студентські квоти в Австрії. • «Європейський канцлер» Анґела Меркель має для світу багато ідей. • У Давосі розпочинається Світовий економічний форум.
XS
SM
MD
LG