Доступність посилання

ТОП новини

Союзники США підтримують новий план Джорджа Буша іракського врегулювання.


Олекса Семенченко Слухати: Лондон, 11 січня 2007 (RadioSvoboda.Ua) — Близькі союзники США вітали новий план президента Джорджа Буша щодо Іраку. План передбачає, зокрема, відправити до тієї країни нові американські з’єднання чисельністю у понад 20 тисяч військовиків. Проте деякі фахівці ставлять під сумнів іракську стратегію президента США.

Виступ Джорджа Буша по телебаченню щодо нової політики США у Іраку.
Перша реакція на новий іракський план Джорджа Буша надійшла з Лондона. Міністр закордонних справ Великої Британії Марґарет Бекетт заявила, що план є ознакою рішучості урядів Сполучених Штатів та Іраку дати собі раду зі складним становищем у ділянці безпеки.

Прем’єр-міністр Австралії Джон Гавард теж вважає, що Вашингтон вирішив правильно: «Альтернативами для президента було або оголосити те, що він оголосив, або ж практично дати зрозуміти, що Захід не може перемогти в Іраку, і почати готуватися – під яким би видом це не було – до виведення військ. Вважаю, за цих обставин президент обрав єдиний реалістичний варіант».

Разом з тим, як Велика Британія, так і Австралія, наголошують, що не надішлють до Іраку своїх додаткових контингентів. Перші нові американські з’єднання, що їх, головним чином, відправлять до Багдада, прибудуть туди вже цього місяця. Планується й економічна допомога, а також, за умови схвалення Конгресом, п’ять з половиною мільярдів доларів на утримання додаткових військових в Іраку.

Експерти скептичні стосовно ефективності нового плану

Проте деякі експерти не переконані, що новий план Буша допоможе зменшити насильство на релігійному ґрунті. Вони питають, чи збільшення числа американських військовиків не матиме зворотнього ефекту.

Британський аналітик з питань оборони Тимоті Ґарден вважає, що підтримувати присутність на місці подій, а водночас не ризикуючи великими втратами американських військових упродовж якогось довшого часового відтинку, виглядає нереальним: «Думаю, навряд чи це дасть позитивний результат. Ще один пропонований елемент полягає у жорсткіших діях військових – саме таке формулювання було вжите на одному з брифінгів. Це дає підстави припускати, що в Багдаді може бути застосований такий самий жорсткий підхід, як раніше у Фалуджі. Це майже напевно призведе до ще більшого насильства і погіршить становище».

Постає й інше питання: чи можуть додаткові два десятки тисяч військ значно вплинути своєю присутністю на місто з населенням 6 мільйонів? Адже раніше Сполучені Штати вже намагалися посилити безпеку на вулицях іракської столиці. Зокрема, додаткові війська туди прибули влітку минулого року. Але це не призвело до поліпшення ситуації.

Інше питання фахівців полягає у тому, наскільки план Буша підтримує іракський уряд, в якому переважають шиїти? Чи справді вони зацікавлені у розбудові багаторелігійного і багатоетнічного суспільства? Якщо так, то як він збирається це робити, не викликаючи гнів у своїх виборців – шиїтських релігійних громад та воєнізованих угруповань?

Матеріали по темі:

Кількість американських військових в Іраку мають збільшити більш як на двадцять тисяч осіб Нова стратегія США в Іраку – як її бачать американці?

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

XS
SM
MD
LG