Доступність посилання

ТОП новини

Засідання Ради глав держав СНД в Душанбе: які питання цікавлять Україну?


Кирило Булкін Київ, 4 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Сьогодні в Душанбе починається засідання Ради глав держав і Ради міністрів закордонних справ держав-учасниць СНД. Українську делегацію очолює міністр закордонних справ Арсеній Яценюк. Що обстоюватиме глава українського зовнішньополітичного відомства і навіщо йому їхати до столиці Таджикистану?


Речник МЗС України Андрій Дещиця каже, що українська делегація в Душанбе матиме щільний графік: «Міністр зустрінеться з президентами кількох держав, зокрема, з президентом Путіним, і з міністром закордонних справ (Росії) Лавровим. Передбачається провести окрему зустріч з метою підготовки зустрічі двох міністрів у Бєлгороді, яка запланована на 8 жовтня і яка має бути присвячена питанням прикордонного співробітництва».

Порядок денний засідання Ради міністрів закордонних справ та Ради глав держав-учасниць СНД містить близько двох десятків питань. Серед них одвічне: якою має бути Співдружність Незалежних Держав і як їй розвиватися? Більш конкретне і пекуче питання до обговорення – узгоджена міграційна політика держав-учасниць.

Вибіркове ставлення до питань порядку денного

Директор міжнародних програм Центру імені Разумкова Валерій Чалий вважає, що українська делегація вибірково ставитиметься до питань порядку денного. Експерт говорить: Україна має можливість виокремлювати ті з них, які будуть корисними для економічної співпраці.

Валерій Чалий: «СНД для України сьогодні має менш пріоритетне значення, ніж, скажімо, вступ до СОТ чи шлях до Європейського Союзу. Але тим не менше це формат, який надає можливість певного майданчика для обміну думками стосовно тих ключових питань, які хвилюють учасників цієї організації. І для України інтерес у першу чергу в соціальних питаннях, в питаннях, які забезпечують економічні умови для торгівлі. Все те, що створює якісь небажані результати стосовно втрати частини суверенітету, Україна просто не підписує. Тому я думаю, що саме цей саміт буде максимально використаний для національних інтересів України».

Засідання Ради глав держав і Ради міністрів закордонних справ держав-учасниць СНД триватиме в столиці Таджикистану два дні: 4 і 5 жовтня.
XS
SM
MD
LG