Доступність посилання

ТОП новини

Петро Порошенко: Вірогідність коаліції п’ятдесят на п’ятдесят


           Слухати:Щоб зберегти аудіо-файл на Ваш комп''ютер для подальшого прослуховування, слід натиснути правою кнопкою мишки на лінку "завантажити" та вибрати "Save Target As..." або "Зберегти Об''єкт Як..." та вказати місце для збереження файлу. Після завантаження відкрийте його, двічі клацнувши на ньому мишкою.

Ведучий: Роман Скрипін
Гість Свободи: Петро Порошенко - колишній депутат та секретар РНБОУ, голова Наглядової ради НБУ.

Роман Скрипін: Пане Порошенко, а як особисто Ви ставитеся до другого приходу на посаду голови уряду Юлії Тимошенко: налякані, радо вітаєте, які емоції?

Петро Порошенко: На щастя, я маю величезну насолоду бути стороннім спостерігачем і отримати величезну насолоду не бути учасником надзвичайно складних, не завжди чесних дискусій, які сьогодні акомпанують створенню коаліції, переговорам.

На жаль, я маю величезне враження, що ті помилки, які були допущені в 2006 році, сьогодні повторюються. Наприклад, у проведенні переговорів брала участь більша кількість політичних сил, зокрема, з самого початку брав участь блок Литвина. В цих переговорах дати шанс помаранчевій коаліції розширитися і мати більш стабільну конструкцію, яка не залежала б від волі одного чи двох, чи трьох депутатів — знову чомусь захопилися розподілом посад. Посад на всіх не вистачило. Це вплинуло на стабільність коаліції.

Я щойно приїхав на вашу передачу з зустрічі з послом ФРН, я за цей тиждень мав можливість зустрітися з послами трьох ведучих європейських країн... Весь світ сьогодні дивиться на Україну з надзвичайно великою надією на те, що сили, які прийнято називати демократичними, зможуть створити об’єднання, яке буде більш-менш міцно стояти на ногах.

На жаль, у ході проведення переговорів це все виливається в те, що стабільність цієї коаліції в 228 голосів є надзвичайно крихкою.

Роман Скрипін: Ви сказали, що не завжди чесні переговори. Що Ви про це знаєте? Розкажіть більше. Я думаю, що всі політики, які зараз беруть участь у переговорах, говорять одне, думають інше, а роблять третє.

Це Ви з власного досвіду чи Ви знаєте якісь факти?

На жаль, я дуже добре проінформований. Я не хочу... Я ще раз кажу, що маю величезну насолоду не бути серед переговірників...

Не повторюйтеся.

...але я переконаний абсолютно, що той факт, що ці переговори тривають, і на сьогоднішній день фактично вже немає чого обговорювати, але ніхто не впевнений в тому, що всі голосування будуть результативні, на жаль, з сумом нагадують ситуацію 2006 року.

Все ж таки, як Ви сприймаєте, як давній опонент Юлії Тимошенко, її ймовірне повернення в прем’єрське крісло?

Я можу сказати, що з 30-го вересня поточного року ми мали з Юлією Володимирівною, напевне, 8 чи 10 зустрічей за її ініціативою, мали надзвичайно конструктивні бесіди, в тому числі і обговорення побудови системи майбутньої влади, обговорення, проведення економічної політики.

Я можу Вас запевнити, що дискусії, які відбуваються, в тому числі і з Юлією Володимирівною, є надзвичайно конструктивними.

Ви позитивно ставитеся чи негативно, чи нейтрально?

Я можу Вас запевнити, що я вважаю, що кампанія БЮТ вбула проведена найбільш професійно. Ті повідомлення кампанії, які треба було донести, вони були 100% донесені, роль лідера Ю.В.Тимошенко виконала блискуче. І на сьогоднішній день, тільки завдячуючи цьому, вона буде мати можливість боротися за посаду Прем’єр-міністра.

Зрозуміло.

Ви в якій якості зустрічалися з Юлією Тимошенко? Як рядовий партієць “НУ” чи як голова ради НБУ?


Я зустрічався як П.О.Порошенко.

Я не є рядовим партійцем.

Я не думаю, що я цікавий на цих зустрічах виключно як голова ради НБУ. Я є людиною, яка має величезний досвід в економіці і в політиці.

Мені було цікаво. Я сподіваюся, що було цікаво і Юлії Володимирівні, якщо ми декілька разів поверталися до цих зустрічей.

Як Ви вважаєте, Петре Олексійовичу, хто або щось може перешкодити Юлії Володимирівні стати Прем’єром?

Я вважаю, що на сьогоднішній день ця коаліція має величезну кількість загроз.

Якщо казати щодо вірогідності, то я б віддав 50 на 50. Я не захоплювався б зараз такими примарними надіями, що все відбудеться дуже добре. Це не означає, що я цього бажаю.

Але це означає, ще раз, що я надзвичайно щасливий, що на сьогоднішній день відповідальність за створення чи не створення коаліції несуть політики.

Сьогодні ми маємо надзвичайно цікавого гостя, Петра Порошенка. Він колишній депутат та секретар РНБО, можливий голова НБУ та поточний голова ради НБУ.

Пане Петре, у коментарі для програми “Свобода сьогодні” Ви сказали, що помилки повторюються з 2006 року.

Якщо згадати 2005-2006 роки, тоді активно обговорювалося особистісне протистояння Порошенко-Тимошенко. Ви сказали знову ж таки у цій програмі, “Свобода сьогодні”, що Ви зустрічалися від дня виборів з Юлією Тимошенко кілька разів, до десятка...

Але на сьогоднішній день не мусить бути такого протистояння поміж Вами, скажімо, і Тимошенко, оскільки Ви не є обраним депутатом до ВР, Тимошенко набрала найбільший відсоток серед помаранчевих, тим не менше протистояння спостерігається.

Чи існує якесь антитимошенківське лобі всередині НУНС?


Романе, я, безумовно, дам відповідь на твоє питання. Я думаю, що воно цікавить багатьох глядачів. Але я хотів би просто уточнити декілька речей, які висловили двічі під час мого представлення.

По-перше, я вважаю, що є достатньо некоректно, маючи діючого голову НБУ В.С. Стельмаха, з яким мене пов’язують...

Про це теж поговоримо.

...роки спільної роботи, що зараз є там майбутні кандидати чи майбутній кандидат.

По-друге, я вважаю, що моє рішення не брати участі, не балотуватися в парламент до парламентських виборів, то це моє особисте рішення, яке надзвичайно цінують мої товариші і колеги по партії.

І якщо вже казати про очищення, то це я очистився від політики і політиків, а не навпаки...

Петре Олексійовичу, це були перераховані теми. Давайте не забігати наперед.

Шануємо Вашу думку, тим не менше питання прозвучало. Чи є антитимошенківське лобі всередині НУНС?


Ситуація кардинально змінилася.

Я думаю, що лобі є. Я думаю, що склад “НУ” на сьогоднішній день є надзвичайно складний. Якщо в 2002 році, коли я очолював виборчий штаб блоку “НУ”, ми всі були об’єднані єдиною метою, то на сьогоднішній день центробіжні тенденції, на жаль, є, достатньо великі.

Але я сподіваюся, що ті, хто робив помилки, мають зробити висновки з цих помилок, і на сьогоднішній день вголос публічно виступати проти Тимошенко, а значить, проти помаранчевої коаліції, ніхто не наважується. І це є головна відмінність...

Чому ніхто не наважується?

Я можу процитувати Юрія Єханурова, який пише лист. Сьогодні Єхануров, за повідомленнями останніми інформаційних агенцій, говорить, що він може вийти з партії, якщо партія не дослухається і не узгодить всі спірні питання з БЮТ.

Це стосується, зокрема, повернення вкладів та скасування призову з 1 січня 2008 року. І там низка інших програмних моментів.


Правильно, Романе. Але я, з Вашого дозволу, хотів би висловити свою точку зору, що, безумовно, існують програмні розбіжності, і вони не можуть не існувати, оскільки це дві різні політичні сили, і при створенні коаліції вони намагаються, мають бути узгоджені і досягнуті компроміси в програмних положеннях.

Але я хотів би, щоб Ви помітили, що навіть Ю.І.Єхануров, коли висловлює свої позиції щодо заперечення включення в спільну коаліційну діяльність певних програмних положень, окремо підкреслює, що його голос буде відданий за Ю.В.Тимошенко.

Тому Ви задали питання, чи існують сьогодні розбіжності помаранчевих і розбіжності в коаліції? Так, існують.

Чим на сьогоднішній день ситуація відрізняється від 2006 року? Відрізняється тим, що публічно ніхто не висловлюється про неможливість або неголосування за кандидатуру на посаду Прем’єр-міністра Ю.В.Тимошенко.

Але чи відбудуться насправді ці голоси? Я думаю, що ми будемо мати можливість побачити через 3-4 тижні.

Подивимося. Після того, як, Ви маєте на увазі, збереться ВР на перше засідання?

Правда.

Я вже не знаю тоді, як від Вас просити коментар стосовно інших слів, Владислава Каськіва, який говорить про те, що дострокові вибори були організовані не для того, щоб Тимошенко стала Прем’єром. Він депутат, він НУНС. І тут можна порівнювати те, що сказав Єхануров. Каськів... Може, завтра ще хтось з’явиться в цьому розгулі демократії всередині блоку?

Абсолютно правильно. Це лише підкреслює наявність абсолютно протилежних думок у складі “НУ”.

Ще раз кажу: я щасливий з того, що на сьогоднішній день ти можеш займати позицію стороннього спостерігача.

Але разом з тим учора в ефірі “5 каналу” (вибачте за те, що я це кажу в передачі “Свобода”) Владислав Каськів чітко заявив, що розбіжності стосуються переліку законопроектів, які пропонуються для голосування і мають бути узгоджені за наступні три тижні і ні в якому разі не стосуються голосування за можливі кандидатури Прем’єр-міністра Тимошенко.

А Ви можете назвати по прізвищах людей з антитимошенківського лобі або хоча б окреслити групи впливу?

Не можу, бо вони мені невідомі, публічно позицію щодо неголосування за Тимошенко ніхто не наважився озвучити. Якщо це і може відбутися, то я думаю, що це буде ближче до факту голосування.

Але я сподіваюся, що вистачить...

Здорового глузду і розуму, можливо.

Інстинкту самозбереження для того, щоб цього не робити.

Все ж таки знайшли інше визначення.

Ви сказали, що є відцентрові течії всередині блоку, цетробіжні, тобто є люди, які віддаляються.

Ви скажіть, Ви на якій орбіті? Ви десь посередині чи Ви десь на околиці цих центробіжних сил, чи Ви вже десь, можливо, долучаєтеся до якоїсь іншої політичної сили?


Романе, не підказуйте мені відповіді. Ви дали п’ять варіантів. Дайте ж можливість мені сформувати...

Добре. Скажіть, де Ви є?

Я на сьогодні, займаючи посаду голови ради НБУ, відповідно до вимог закону про НБУ і відповідно до Конституції України, є поза політикою. Не збоку, не в середині, не в центрі, я є в НБУ і забезпечую виконання НБУ головної конституційної функції...

Тобто, Ви всередині партії...

...стабільності національної валюти.

Оскільки моя посада зараз передбачає в тому числі певне відсторонення від політичних процесів, я щасливий в тому, що маю цю змогу.

Тобто, Ви всередині партії не ведете активної політичної діяльності?

Ні всередині, ні збоку партії я на сьогоднішній день не беру участі, ні в раді партії, хоча, відверто кажучи, вона і не скликалася. І на сьогоднішній день політичні переговори відбуваються без скликання ради партії для отримання відповідного мандату.

Я не беру участь у президії партії, оскільки не є її членом. Вона теж не скликалася. Я не беру участі в політраді блоку, оскільки також не є її членом. І на сьогоднішній день у процесі випрацювання рішень щодо коаліції я участі не беру і дуже щасливий цьому.

Але руку на пульсі тримаєте, я дивлюся.

Скажіть...


Це Ви сказали.

Чи можна сказати, що Петро Порошенко, скажімо, наближається по спільності поглядів до блоку Литвина? Або, подейкують, що Ви вже ледь не союзник Партії регіонів...

Романе, ну я з повагою ставлюся до Вас і до передачі, в які я беру участь. Я думаю, що коли Ви робите певні припущення, то або посилайтеся на джерело, або не дезінформуйте...

Добре. З Литвином у Вас специфічні нормальні взаємини.

Я сказав, що я з величезною повагою і шаною ставлюся до В.М.Литвина і щасливий тому, що ці люди не пішли з політики, залишилися в ній і сьогодні мають не вирішальний, але важливий вплив на події в українському парламенті. Цього всього не можна не помічати.

Я переконаний у тому, що на сьогоднішній день дивитися один на одного в щілину прицілу – це абсолютно хибний і ганебний шлях. І розуміти те, що будувати історію України треба і зі владою, і з опозицією – це розуміння, мені здається, вже прийшло до всіх політиків.

Єдине питання — коли вони наважаться це висловити. Бо це буде позиція всіх: і Віктора Андрійовича, і Юлії Володимирівни, і Віктора Федоровича, і Володимира Михайловича, і Петра... Щодо Петра Миколайовича, то я не впевнений.

Я чому Вас запитую? Тому що, якщо подивитися Вашу біографію, яку ми роздивлялися перед ефіром разом, там є Ваш партійний шлях: від СДПУ(О) через Партію регіонів, “Солідарність” і до “НУ”.

Тому виключити Ваші контакти з якоюсь політичною силою неможливо. Тим більше, Ви самі говорите зараз, що через щілину прицілу дивитися на опонентів або, можливо, навіть майбутніх союзників не варто.


Якщо Ви уважно подивитеся повідомлення 1999-2000 років, то там знайдете, що я ніколи не був членом СДПУ(О).

Перебуваючи дуже короткий термін у їхній фракції, але я був першим, хто наважився вивести велику кількість мажоритарників з фракції СДПУ(О) і створити фракцію, яка займала прямо протилежні позиції, підтримуючи тодішнього прем’єр-міністра...

Петре Олексійовичу, питання не стосовно Вашої біографії, яка, може, хибно викладена на сайті...

Питань немає.

Але я ще раз переконаний, що Україна на сьогоднішній день зацікавлена в сталій коаліції...

Що є “стала коаліція”?

Стала коаліція – це коаліція, яка не залежить від волі однієї, двох чи трьох осіб.

Я на самому початку нашої передачі висловив припущення, що, напевне, з моєї точки зору, оптимальним шляхом проведення переговорів про створення коаліції було б залучення на самому початку представників, наприклад, блоку В.М.Литвина для того, щоб спільно втрьох розробити програмні засади коаліції, визначити мету, розробити перелік законопроектів, які в першу чергу треба приймати.

Помітьте, що я не наполягаю і не раджу там починати з кадрових позицій. Дійсно, треба було об’єднати програмні позиції. На жаль, цього не відбулося.

На жаль, я вважаю в цьому помилку, якої помаранчеві припустилися в 2006 році. Тільки тоді БЮТ і “НУ” не вистачало вдвох 226 голосів, без Мороза це було неможливо, тобто вимушена була позиція, на сьогоднішній день в ейфорії вони, на мою думку, зробили... Це ще не фатально...

Литвин сам не говорить, з ким він. Він під час виборчої кампанії не наголошував, з ким він може створити коаліцію...

Це є позиція політичного діяча....

На сьогоднішній день пан Литвин говорить, що треба почекати, поки все буде завершено в конституційному полі, і ВР збереться на засідання.

Я не є представником блоку Литвина, але хочу наголосити, що якщо політичні сили були б зацікавлені в тому, щоб база коаліції була ширша і коаліція була більш стабільною...

Я знаю, не просто я думаю, а я знаю, що на сьогоднішній день цієї думки дотримуються, що, напевне, бажано було б розпочати переговори втрьох: і Ю.В.Тимошенко, і Ю.В.Луценко, і, напевне, бо його думка мені достеменно невідома, В.Кириленко. Я переконаний абсолютно, що від цього виграли б усі.

А Ви не допомагали Литвину потрапити в парламент?

Я думаю, що Володимир Михайлович... Єдиний, хто допомагав В.М.Литвину потрапити в парламент, єдиний, кому він зобов’язаний перебуванням у парламенті, то це його виборець, який проголосував...

Ви ні медійно, ні морально, ні фінансово не допомагали?

Фінансово — ні. Морально? Якщо мої зустрічі з Володимиром Михайловичем розцінюються як моральна підтримка, то вважайте, що допомагав. А медійно? Принаймні, на “5 каналі” були представлені всі політичні сили.

Далі я хотів перевести нашу розмову в економічну площину....

Нарешті.

Тим більше, Ви самі сказали, що Ви є головою ради НБУ.

Інтрига й досі зберігається, але це стосовно економіки, після того, як Ви сказали, що Ви не йдете за списком, тобто Ви складаєте з себе повноваження, Ви мене вже сьогодні виправили, що це не список очищували, це Ви самі очистилися від політики, але так і досі невідомо, яку ж ділянку доручить Вам Президент?

Тоді було сказано: П.О.Порошенко отримає надзвичайно цікаву, важливу ділянку для своєї роботи...

Невже це посада голови ради НБУ?


Я думаю, що Ви будете мати можливість після формування коаліції про це дізнатися. У мене була зустріч з Президентом, вона була зовсім недавно. Всі розмови, які були до виборів, вони оттримали відповідне підтвердження.

Я не маю жодних намірів або спростовувати, або підтверджувати будь-які кроки, які зараз відбуваються, щоб просто по-людськи Ви мене зрозуміли, тому що зараз будь-які там розмови про посади до формування коаліції, до голосування за Прем’єра, до голосування по спікеру і будь-які інші можуть реально негативно вплинути на формування коаліції.

Я от 100% краще буду поза процесом, ніж буду в такий спосіб вливати на формування коаліції.

Тобто, Ви нам сьогодні інтригу не розв’яжете?

Ніхто її не розв’яже, тому що я ще раз кажу, що треба зберігати послідовність.

Нехай будуть узгоджені тексти законопроектів, бо поки що узгоджені в коаліції їхні назви. Текстів не існує, хоча над ними напружено працюють представники коаліції. Потім нехай відбудеться голосування за посаду спікера. Потім нехай відбудеться голосування за відповідні тексти законів. Потім голосування за Прем’єр-міністра. І лише потім буде визначена доля владної вертикалі, бо вона буде величезною мірою залежати від політичної позиції, від бачення Прем’єра.

У першу чергу я думаю, що буде Президент мати можливість висловити свої побажання. Оскільки всі декларують зараз, що вони збираються працювати в чіткій співпраці з Президентом, то лише компроміс у побудові вертикалі влади буде... визначені там посади для кожного. Мене...

Петре Олексійовичу, а може, Ви домовилися з Юлією Володимирівною під час цих бесід, 9 або 10 зустрічей, як Ви сказали?

Юлія Володимирівна прекрасно розуміє, що зараз економіка в дуже такому пікантному стані, оскільки інфляція зростає, ВВП знижується і Прем’єром ставати аж ніяк не вигідно. Тому, можливо, Прем’єром висуне Президент Порошенка П.О., і це ВР, як Ви сказали, аж після всіх цих процедур: обрання спікера і так далі — може проголосувати, Вас підтримає БЮТ, і Ви станете Прем’єром?


Не висуне, бо Прем’єр на сьогоднішній день – це абсолютно політична посада, яка не може бути висунута, як чортик з табакерки, вона має відповідати певним очікуванням.

Прем’єр є політик, і політики брали участь у виборчій кампанії. Я думаю, що 99,9%, що Прем’єром у будь-якому разі стане політик.

Щодо стану економіки, в якій ми зараз перебуваємо, щодо готовності Юлії Володимирівни зайняти посаду Прем’єр-міністра, то в мене під час розмови з нею не виникло жодних сумнівів щодо її бажання і щодо її готовності очолити український уряд.

Як це відбудеться? Я ще раз кажу: життя покаже через 3-4 тижні.

Що стосується поточного стану нашої економіки, то я не сказав би, що економіка перебуває в якомусь незрозумілому або пікантному, або цікавому стані.

Ну, чому?

Давайте зараз підемо разом в магазин за продуктами, за харчами і подивимося, що продукти зросли у вартості, принаймні, десь вдвічі.

Десяток яєць скільки коштує сьогодні, Петре Олексійовичу? Літр молока скільки коштує сьогодні? Хліб скільки коштує?


Романе, це не є моя перевага, на відміну від Вас я знаю, скільки коштує літр молока і буханка хліба...

А чому на відміну від мене? Я якраз знаю.

Вибачте, дайте мені можливість відповісти.

Бо на сьогоднішній день я і структури, до яких я маю відношення, виробляють тисячі тонн молока, виробляють сотні тисяч тонн хліба і годують українців. На відміну від багатьох.

Правильно. Але є фактом, що продукти подорожчали.

І я Вам хочу сказати, що з (дві тисячі) п’ятого року протягом 1,5 року продукти не дорожчали, а разом з тим дорожчали пальне, засоби захисту рослин, збільшувалася зарплата, збільшувалися залізничні тарифи, збільшувалася техніка для селян і все таке інше.

В результаті цих всіх змін селяни стали жити бідніше, то покласти здорожчання продуктів лише на те, що в людей стало більше грошей, буде економічно безграмотно. Бо на сьогоднішній день селянин продає тонну цукру чи тонну пшениці і отримує збитки.

На сьогоднішній день (я ще раз підкреслюю) подорожчання продуктів харчування, яке складає левову частину загального зростання інфляції, є економічно виправданим, бо не можна на сьогоднішній день підвищувати те, що село отримує, і знижувати ціну, за яким село це продає.

Можливо, треба було просто зменшити курс гривні до долара?

Це нічого не вирішить, бо на сьогоднішній день селянин платить за техніку гривнею і продає свої продукти за гривню.

Коли Ви пропонуєте знизити курс гривні до долара, то це просто означає, якщо ще й зняти мито, то це означає, що зробити імпортні продукти дешевшими на українському ринку. Це перша мета.

І друга мета: зняти загальний грошовий тиск на ринок продуктів. Якщо продуктів не вистачає або їхня собівартість є високою, то це не спрацює.

Тому на сьогоднішній день в першу чергу чим має займатися держава? Це підняти зарплати і пенсії для найменш захищених верств населення для того, щоб об’єктивне зростання цін на продукти харчування не вплинуло на рівень життя, в першу чергу найменш захищених верств населення.

Безумовно інфляційні чинники існують, безумовно зростають тарифи і будуть далі зростати... Не треба дурити людей, бо буде підвищення ціни на газ. Якщо підвищиться ціна на газ, збільшиться собівартість тарифів, які надають комунальні підприємства, і збільшиться ціна.

Але вирішити це підвищенням чи зниженням курсу гривні не вдасться. Країна сьогодні потребує аграрної реформи, яка здешевить виробництво харчових продуктів на селі. Країна потребує житлово-комунальної реформи, яка дозволить на сьогоднішній день людям, народу України отримувати...

Я боюся, що список реформ буде дуже довгий.

Дві реформи. Не довгі...

Але все рівно треба більше реформ.

Не довгий список. От те, що стосується ціни...

Ви, як економіст, знаєте, що перелік реформ набагато довший, ніж тільки дві...

Я зупинюся на двох і поясню дуже коротко, чому.

Якщо Ви візьмете перелік статей, за якими серед 262, якщо я не помиляюся, продуктів, які рахуються в споживчому кошику, які визначають інфляцію, дві третини збільшення інфляції – це продукти харчування, третина – це послуги, в тому числі житлово-комунальні. Транспорт, непродовольчі товари майже не зросли, їхня роль складає менше 1%, 0,3%.

Так от, на тарифи впливає житлово-комунальна реформа, а на продукти харчування впливає аграрна реформа...

Проведення, може, це непопулярні речі, політики про це бояться говорити. Я не є політиком. Я запевняю Вас, що якщо не зупинити, не скасувати мораторій на землю, якщо не дати можливість під заставу землі селянину отримувати кредитні ресурси...

А Тимошенко говорить, що треба мораторій...

Я ще раз кажу, що я не хочу коментувати зараз політиків, я висловлюю свою думку як фахівця.

Якщо гроші не прийдуть на село, якщо селяни не зможуть отримувати чесно зароблені гроші, а державні кошти мають іти на село лише для того, щоб розвивати соціальну сферу, бо в селі живуть такі самі українці, які так само мають право отримати медичні, освітні, культурні послуги, їздити по гарних дорогах, чекати своєчасного підводження транспорту, автобусів і все таке інше, там такі самі українці, які мають таке саме право голосу, і треба про них піклуватися, проблема цін не буде вирішена.

Ті, хто кажуть, що на сьогоднішній день це якісь маніпуляції з курсом, з запозиченнями, уряду, з залишком коштів на єдиному казначейському рахунку чи будь-чого іншого, вибачте, шановні радіослухачі, вас вводять в оману.

На сьогоднішній день збільшення ціни є об’єктивний процес вирівнювання паритету цін між містом та селом.

Ось така є думка стосовно поточної економічної ситуації Петра Порошенка.

Пане Петре, а як житиме парламент без Петра Порошенка і як житиме Порошенко без парламенту?


Порошенко може жити без парламенту, не може жити без України.

Як може жити Україна без Порошенка? Я думаю, що...

Парламент без Порошенка, не Україна.

Парламент? Я думаю, що якщо вистачить розуму, він має певний шанс на виживання. На жаль, я... Я завжди кажу, що я оптиміст. От поточна ситуація в парламенті є дуже крихкою, дуже нестабільною. На жаль, я вперше висловлюю свою думку, що в такому вигляді цей парламент буде жити недовго.

Скажіть, а Ви хотіли б бути Прем’єром?

Ні.

Що може бути для Вас ціною прем’єрства?

Нічого.

Чи могли б Ви працювати в уряді Тимошенко? На якій посаді?

Дозвольте я не буду відповідати на це питання.

Хоча я отримував неодноразово ці пропозиції.

Чи могли б Ви працювати в уряді Януковича? На якій посаді?

Я теж отримував ці пропозиції і не прийняв їх.

До речі, і щодо роботи в уряді Тимошенко, і щодо роботи в уряді Януковича не на перших посадах, я дійсно отримував пропозиції від Юлії Володимирівни і від Віктора Федоровича.

Чи взяли б Ви до себе в уряд Тимошенко і Януковича?

Якщо я не претендую на посаду Прем’єра, я не розумію в якій якості....

Ми зараз гіпотетично говоримо.

От ситуація: взяти Юлію Володимирівну, взяти Віктора Федоровича одночасно.


Якщо ми говоримо про економічний блок, я, відверто кажучи, не бачу величезних відмінностей щодо стратегії і тактики економічної політики обох політиків.

Є, безумовно, суттєві приватні відмінності, але загальний ринковий розвиток економіки ,я думаю, що сьогодні...

Кого б з поточного уряду Ви лишили б на своїх посадах?

Це складне...

Нікого.

Нікого. Добра відповідь.

І останнє питання.

Петре Олексійовичу, Порошенко впливає на українську політику і економіку?


Так.

НА ЦЮ Ж ТЕМУ

ВИБІР ЧИТАЧІВ

XS
SM
MD
LG