Доступність посилання

ТОП новини

Туреччина завдала повітряних ударів і готується до наземної операції на півночі Іраку


Олекса Семенченко Лондон, 24 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Туреччина підтвердила, що здійснила повітряні удари на бази курдських партизанів на півночі Іраку. Країна нині перекидає військо та устаткування на кордон з Іраком, готуючись до можливого великого вторгнення до північниого Іраку, щоб «покарати» Робітничу партію Курдистану (РПК) за атаки на турецькій території. Туреччина має півмільйонну армію, озброєну за стандартами НАТО. Хоча PПК має в Іраку лише близько 6 тисяч легкоозброєних повстанців, боротися з ними у важкодоступних гірських районах буде складно.

Туреччина -- Турецький гелікоптер патрулює територію поблизу кордону з Іраком, 24 жовтня 2007 р.
(epa)
Віце-прем''єр турецького уряду Джеміль Чичек підтвердив інформацію про повітряні удари на півночі Іраку. За словами Чичека, вони є відплатою курдським повстанцям за загибель турецьких військовиків на теренах Туреччини. Анкара готується до воєнної операції, але вона не буде легкою.

«Сліпий незграбний ведмідь» і «маленький, вертлявий пес»

Фахівці порівнюють цю країну зі сліпим незграбним ведмедем, що його шарпає маленький, вертлявий пес. Ведмідь має силу розчавити пса, але не може влучити лапою у свого ворога. Цим «собакою» є Робітнича партія Курдистану – підпільна організація, що з перервами воює проти турецької влади від 1984 року, домагаючись створення автономної, незалежної курдської держави на південному сході Туреччини.

Після взяття в полон і ув''язнення 1999 року провідника PПК Абдули Оджалана, здеморалізована організація оголосила про припинення вогню. Але вона знов узяла до рук зброю 2004 року, та все частіше діє з теренів порівняно безпечних баз на півночі Іраку.

Недавно вона провела кілька кривавих рейдів. Лише цього місяця партизани знищили близько 40 турецьких військовослужбовців, а ще вісьмох, як вважають, захопили в полон.

«Місце бойових дій дає рівність сторонам»

Міжнародний військовий експерт Александра Ашборн в інтерв''ю Радіо Свобода зазначила, що якщо турецька армія вторгнеться до Іраку, їй буде дуже важко досягти своєї мети:

Александра Ашборн: «Якщо почнеться воєнний конфлікт, це будуть умови партизанської війни. Навіть враховуючи невідповідність військових потуг та озброєнь сторін, я вважаю, що місце бойових дій дає рівність сторонам».

Ашборн зазначила, що турки не зможуть скористатися зі своїх тисяч сучасних німецьких та американських танків, а важку артилерію не можна буде розмістити досить ефективно. Вона вважає турецьку армію вправною, але це стосується звичайних бойових дій, а не високогірних стежок та ущелин. А багатьох молодих призовників до турецького війська не навчали діяти в умовах партизанської війни.

«Тоді як з іншого боку є PПК, що технічно не є елітною силою, але вона є добре дисциплінованою, добре вишколеною і відданою своїй справі», – зазначила Ашборн.

Класичною партизанською тактикою є уникнення лобових зіткнень і несподівані випади. Зима, що надходить, стане суворим випробуванням для обох сторін. Але PПК матиме перевагу — це знання теренів і симпатії з боку іракських курдів.

Звичайно, турецька армія матиме підтримку літаків та гелікоптерів, і PПК буде незахищеною з повітря. Проте тут курдам на руку буде їхня нечисленність. Тобто, не буде великих наземних формувань, котрі можна бомбардувати. У туманну й дощову осінню погоду партизанам нескладно буде замаскуватися, злитися із землею.

Ще один Афганістан?

Фахівець із проблем оборони Крейґ Гойл наголосив: «Вони (турки) матимуть проблеми, подібні до тих, що мають сили коаліції в Афганістані – високоорганізований противник, пристосований до теренів, що може зникати в горах. Ви не хотітимете вбити багато цивільних, і тому будете обмежені атаками з гелікоптерів, а це складно робити, якщо противник не є на відкритому просторі».

Міністр закордонних справ Іраку Гошияр Зебарі у вівторок пообіцяв підтримати Туреччину з проблемою курдських сепаратистів. Але Зебарі не сказав, чи готовий уряд Іраку до воєнного втручання. Навіть якщо це так, то воювати в горах регулярній іракській армії було б не легше, ніж турецькій.

На минулому тижні парламент Туреччини санкціонував застосування сили на півночі Іраку.

Матеріали до теми:

• Новий бій на турецько-іракському кордоні. Чи очікувати вторгнення Туреччини до Іраку? • Парламент Туреччини дає «Добро» на військові операції проти курдських бойовиків в Іраку. Військова акція неминуча? • Туреччина може завдати ударів по курдських сепаратистах на території Іраку • Чи розпочне Туреччина військову операцію на півночі Іраку проти курдських повстанців?
XS
SM
MD
LG