Доступність посилання

ТОП новини

Єврокомісія закликає Росію і Україну якнайшвидше розв’язати чергову газову проблему


Наталія Вікуліна Брюссель, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) - Розв’язати комерційну газову суперечку якнайшвидше – з таким закликом Єврокомісія звертається до Росії та України. Речник Комісара ЄС з енергетики Ферран Тарраделлас-Еспуні назвав Газпром надійним постачальником і не прокоментував зв’язок між можливістю створення помаранчевої коаліції і проблемами з газовим постачанням з Росії до України.

Росія -- Лого Газпрому навпроти будівлі уряду РФ
(TASS)
Єврокомісія планує провести в середині жовтня екстрене засідання Координаційної групи з питань газу, де і розгляне проблеми, які виникли з поставками газу з Росії до України. На засідання запросили українських і російських представників. Речник Тарраделлас-Еспуні заявив, що Єврокомісія не має жодних коментарів щодо того, що заява Газпрому про зменшення через борги поставок газу до України пролунала невдозі після того, як дві українські політичні сили оголосили про можливість створення помаранчевої коаліції.

Газпром – надійний енергетичний партнер Європи

Відповідаючи на запитання, чи можна вважати Газпром надійним постачальником газу після того, як він припинив поставки до України 2005 року і оголосив про їхнє зменшення нині, прес-секретар Комісара ЄС з енергетики відповів, що в порівнянні з попередньою кризою 2005 цього разу бачимо позитивний момент – це те, що Газпром, перед тим як ухвалювати будь-яке рішення, поінформував Єврокомісію про свої наміри. Тож це свого роду позитивний крок, адже з’явилося більше прозорості.

Щодо надійності Газпрому як постачальника, то пан Тарраделлас-Еспуні каже, що ситуація 2005 року не була хорошою для репутації постачальника. Але з іншого боку, Газпром виконує контракти з Європою вже 30 років. «Тож загалом ми розглядаємо Газпром як надійного постачальника»,- заявив один із речників Єврокомісії.

На запитання, чи не може Єврокомісія допомогти Києву на знак солідарності виплатити газові борги, Тарраделлас-Еспуні нагадав, що між Євросоюзом та Україною існує енергетичний діалог, підписаний меморандум про взаєморозуміння в галузі енергетики, існують спільні проекти – такі як будівництво метрологічного центру в Боярці. «Однак я дуже-дуже сильно сумніваюся, що цей механізм співпраці з Україною передбачає можливість для Євросоюзу сплачувати газові рахунки України»,- сказав речник Комісара ЄС з енергетики.

Матеріали до теми:

• Газ зі смаком коаліції? (Газові претензії «Ґазпрому» та колір майбутньої української коаліції) • Ґазпром знову шантажує Україну (Огляд міжнародної преси) • ГАЗОВІ ЛЯЛЬКАРІ: Чому Газпром саме зараз “згадав” про газовий борг України? • «Ґазпром»: Україна і Росія домовилися про погашення боргу української сторони за газ до початку наступного місяця • Журналісти про найсвіжіші газові перипетії (ПРЯМИЙ ЕФІР) • Енерговоля! Що обирають українці - дешевий газ чи політичну незалежність? • ДОВІДКА: Програми партій – ціна на енергоносії
XS
SM
MD
LG