Доступність посилання

ТОП новини

Спискові чудеса Луганщини


Ярослав Гребенюк Луганськ, 3 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua). – Сотні луганців 30 вересня не знайшли себе у списках. Їх провина – перебування за кордоном за кілька місяців до час дня виборів.

Луганщина – прикордонний регіон, виїзд до Росії не є для тутешніх надзвичайною мандрівкою. І саме дані від прикордонників та паспортної служби, як кажуть у виборчкомах, ускладнили багатьом виборцям голосування.

Kуганець Володимир Ковальов їздив до брата у Новочеркаськ племінницю хрестити ще у серпні було. На границі у паспорті зробили. На дільниці йому сказали: «Вас немає у списку, мабуть, ви значитесь за границею». Дивно, що про виїзд мій вони там знають, а що я повернувся – ні. Я ж всього на три дні їздив!»

Ця історія – типова. Спостерігач Галина Зенцева розказала Радіо Свобода, що люди не знаходили себе в списках, і пригадували, що кілька місяців тому їздили до родичів до Росії. Окрім того, вилучення й включення відбулися буквально за день до виборів.

а 26-й дільниці 103 округу, наприклад, вилучили із списку 962 виборців. Але ж і включили 232. Через ці пертурбації подекуди траплялись дивні речі. Інколи нових людей вписували просто у квартири виключених громадян. На 97-й дільниці 102-го округу до 13-ої години спостерігачі зафіксували майже півсотні подібних випадків.

Утім, за словами спостерігачів, виключали з списку не лише тих, хто їздив за кордон. Дехто з літніх виборців не виїздив з міста ще з радянських часів, проте їх імена щезли зі списків.

Голова виборчкому дільниці 97 102-го округу Оксана Рєзник цього пояснити не можуе. «Дивіться, ось у мене перелік окружної комісії, кого виключити із списку. Згідно до цього переліку вони були виключені. Робимо виправлення. Якщо людина прийшла з паспортом, якщо вона дійсно проживає за адресою, пишемо: «Виключено помилково», – каже Оксана Рєзник.

Але помилки виправляли не на кожній дільниці.

А найцікавіше в цій історії – доля бюлетенів «помилково включених» та тих виключених, кому все ж таки не дали проголосувати.

Матеріали до теми:

• КВУ: до 5,5 % виборців в Україні не змогли проголосувати, не знайшовши себе у списках; Карпачова: понад 13 % українців за кордоном не мали змоги голосувати • Приємні і неприємні сюрпризи дострокових парламентських виборів (Прямий ефір Радіо Свобода) • У Дніпропетровську майже дві доби не могли з’ясувати результати виборів • Партія регіонів взяла Крим. Але не зовсім • У Луганську затримали протоколи окружних виборчкомів для фальсифікацій? • Ціна коаліції – відсоток або ж кілька депутатських місць • ХТО З КИМ І ПРОТИ КОГО? В очікуванні майбутньої коаліції... • Дніпропетровщина: порушення не вплинуть на результати голосування • Вибори на Рівненщині: загублені будинки, втрачені бюлетені, надміру старанні міліціонери, але загалом добре
XS
SM
MD
LG