Доступність посилання

ТОП новини

Чи розпочне Туреччина військову операцію на півночі Іраку проти курдських повстанців?


Петро Кагуй Прага, 15 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цього тижня парламент Туреччини має розглянути запит уряду про початок військової операції проти курдських повстанців на території Північного Іраку. Турецька армія вже розпочала обстріли прикордонної іракської території. Тим часом Сполучені Штати застерегли Туреччину від вторгнення до Іраку.


Обстрілювати територію Північного Іраку, заселену курдами, турецьке військо розпочало ще в суботу увечері. Уряд Туреччини готується до проведення і наземної військової операції на іракській території з метою ліквідації баз Курдської робітничої партії, котра бореться за створення незалежної курдської держави. За твердженням Анкари, курдські бойовики з іракської території здійснюють напади на південний схід Туреччини.

До кордону з Іраком стягнуто до 200 тисяч турецьких військовослужбовців. Уряд сподівається, що парламент дасть згоду на проведення операції.

Туреччина «готова до критики всього світу»

Днями Сполучені Штати закликали офіційну Анкару не проводити таких військових дій. У Вашингтоні побоюються, що військове вторгнення на іракську територію може дестабілізувати ситуацію в усьому Іраку.

Однак прем’єр-міністр Туреччини Реджеп Ердоган заявив, що його країна готова до критики всього світу, якщо вирішить вторгнутися на північ Іраку.

«Коли ми говоримо про факти (щодо Північного Іраку), нам не потрібні будь-чиї поради щодо проведення операції в цьому регіоні», – заявив керівник турецького уряду.

США можуть втратити доступ до турецьких аеродромів і портів

Турецько-американські відносини погіршилися після того, як минулого тижня один із конгресових комітетів схвалив текст проекту резолюції Палати представників про геноцид вірмен на початку 20-го сторіччя. Тоді як Туреччина категорично відмовляється визнавати вбивство близько півтора мільйона вірмен геноцидом.

На знак протесту проти такої ухвали Анкара викликала свого посла із Вашингтона для консультацій.

Адміністрація Президента Джорджа Буша побоюється, що у випадку ухвалення резолюції усією Палатою представників Конгресу США Вашингтон не матиме впливу на Анкару. Тоді Сполучені Штати можуть втратити доступ до турецьких аеродромів і портів, через які нині доставляють військові вантажі до Іраку.
XS
SM
MD
LG