Доступність посилання

ТОП новини

Європейський дослідник: «Жодна країна ЄС не перешкоджає ухваленню нового договору Євросоюзу»


Наталія Вікуліна Брюссель, 18 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Uа) – Жодна країна Євросоюзу не перешкоджає ухваленню Договору про реформи ЄС, слід тільки вирішити певні проблеми кількох членів Євросоюзу. Так вважає експерт Центру досліджень європейської політики Пьотр Качинський. В інтерв''ю кореспондентці Радіо Свобода він пояснив, у чому полягають заперечення, які висловили Британія, Польща, Італія, Австрія і Болгарія незадовго до саміту ЄС у Лісабонi 18-19 жовтня, де очікується ухвалення нової базової угоди Євросоюзу.

П. К.: Я не думаю, що ці 5 країн чи інші країни так сильно виступають проти угоди, щоб це заблокувало її тільки тому, що специфічне питання якоїсь країни не розв"язане. Окрім того, усі ці питання доволі легко вирішити. Я маю на увазі, правопис слова «євро» болгарською мовою чи кількість студентів, які навчаються в Австрії, – цими питаннями не опікується сама угода, я б назвав це політично орієнтованими чи навіть технічними проблемами.

Р.С.: Чи буде складніше вирішити проблеми з Лондоном, Римом та Варшавою?

П.К.: Найбільші політичні проблеми викликають три інші країни: Британія, Італія і Польща. Британія хоче залишатися осторонь законодавства ЄС, але всі більш-менш уже з цим погодилися, тож ніяких великих проблем виникнути не повинно. Більш проблематичними виглядають Італія і Польща. Але в Італії нині дуже проєвропейський прем''єр-міністр, який був головою Єврокомісії. А питання полягає в кількості місць у майбутньому Європарламенті і їхньому розподілі для італійців. Але я не думаю, що італійський уряд заблокує угоду через це питання. Це дуже важлива проблема для них, однак вони її вирішуватимуть якимось іншим чином. То ж одним проблематичним питанням буде: чи дозволити меншості країн тимчасово блокувати рішення Євросоюзу і де в угоді буде розміщене це питання. Адже польський уряд хоче мати це положення або в самій угоді, або в протоколі до неї, щоб це мало силу закону… Я думаю, що буде знайдений компроміс. Польський уряд є самотнім у цьому питанні, і він також є слабким зсередини, а в самій Польщі лунають голоси, що це питання не повинно накласти вето на дискусії про угоду.

Р.С.: Ви особисто вірите в те, що на саміті в п''ятницю лідери країн ЄС схвалять угоду?

П.К.: Так, я так думаю.
XS
SM
MD
LG