Доступність посилання

ТОП новини

Інтеграція України в Європу очима європарламентарів


Наталія Вікуліна Брюссель, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Комітет з міжнародної торгівлі Європарламенту підтримав ініціативу про торгівлю і економічні відносини України та ЄС. Євродепутати закликають Київ розвивати економічні відносини з Росією не на шкоду інтеграції з Євросоюзом, проводити більше внутрішніх реформ, поліпшувати умови для ринкової економіки.

Україна має підтримувати чесні відносини з Євросоюзом, вона не може дивитися одним оком у бік Росії, а іншим – у бік ЄС. Так заявив автор доповіді Збіґнев Залеський, говорячи про перспективи створення зони вільної торгівлі між Україною та ЄС.

«Якщо ми створюємо зону вільної торгівлі, не може бути такої ж паралелі між Україною та Росією»,- заявив він.

Євродепутат підтримує якнайшвидше проведення переговорів для вступу України в Світову організацію торгівлі і закликає Київ усунути для цього всі перешкоди. Залеський вважає, що Україна має провести додаткові внутрішні реформи, щоб краще інтегруватися на світовий ринок. Він стверджує, що незважаючи на зусилля українського уряду корупція все ще залишається поширеною. Члени Комітету з міжнародної торгівлі Європарламенту закликали українську владу зменшити рівень корупції, обновити закони проти відмивання грошей і негайно припинити фінансову дискримінацію іноземних компаній.

Треба покращувати економіку в сільській місцевості і піклуватися про здоров’я селян

Європарламентарі занепокоєні робочими умовами і низькими зарплатами українських шахтарів та зростаючим числом нещасних випадків на шахтах. Вони також звертають увагу на те, що Україна має покращувати економіку в сільській місцевості і більше піклуватися про здоров’я мешканців села. Євродепутати закликали Київ сприяти створенню українських малих і середніх підприємств.

Необхідно, на думку Європарламентарів, щоб Єврокомісія і український уряд збільшили співпрацю у галузі науки і технологій, зокрема, встановили тісніші зв’язки між університетами і дослідницькими центрами. Члени комітету з міжнародної торгівлі Європарламенту наголосили, наскільки важливим є полегшити у найближчому майбутньому візовий режим та втілити в життя угоду між ЄС та Україною про повернення нелегальних мігрантів.

Євро 2012 відкриє Україну для Європи?

Європарламентарі зосередилися і на темі інтелектуального піратства. Вони закликали українські власті нейтралізувати джерела нелегального виробництва дисків і викорінити піратську продукцію з ринків – зокрема, євродепутати згадують ринок «Петрівка» у Києві. Окрім того, пролунав заклик і до українських митників, які мають зупиняти вироблені в Росії піратські диски.

Збігнєв Залеський каже, що для ЄС Україна була дещо сплячою державою. «Так, це величезна і, можливо, цікава країна, але ми ще не зацікавлені в ній. Виклик полягає в тому, щоб Європа почала більше усвідомлювати важливість, вплив і цінність України. У цьому її потенціал», – заявив автор доповіді про торгівлю і економічні відносини ЄС та України.

Кращим знанням про Україну в Європі може посприяти футбольний чемпіонат 2012 року. Цей спортивний захід у доповіді назвали прикладом міжнародної, прикордонної та міжрегіональної співпраці, яку підтримують євродепутати.

Матеріали до теми:

• Євродепутат пропонує, щоб ЄС більше співпрацював з регіоном Чорного моря • Євродепутат: «Всі партії у ВР мають співпрацювати, інакше не буде очікуваного поступу» • Директор Європейського інституту міжнародних відносин: «Вибори можуть дати Україні кращий шанс на кандидатство у ЄС» • Європарламент надає Україні перспективу членства в ЄС
XS
SM
MD
LG