Доступність посилання

ТОП новини

Держсекретар США та міністр оборони їдуть до Москви


Юрій Дулерайн З метою поліпшення відносин і подолання політичних розходжень між Сполученими Штатами й Росією, президент Джордж Буш відрядив до Москви державного секретаря Кондолізу Райс і міністра оборони Роберта Ґейтса.

На переговори з кремлівським керівництвом відправляються двоє найвпливовіших міністрів кабінету президента Буша. На думку оглядачів, уже сам цей факт свідчить про серйозність намірів Білого дому.

Три головні теми стоять на порядку денному: доля договорів про скорочення стратегічних ядерних озброєнь та про обмеження звичайних збройних сил у Європі і проблема розгортання там елементів нової системи протиракетної оборони.

«Якщо росіян турбує, що 10 ракет без вибухівки у Польщі можуть являти загрозу, то давайте обговоримо це».

Найбільш суперечливим і небажаним для Москви є намір Сполучених Штатів розгорнути протиракетну оборону на європейській території. США планують розташувати 10 ракет-перехоплювачів у Польщі та встановити радар для них у Чехії. Мета – протистояти потенційній загрозі з боку Ірану. Москва, однак, вбачає у цьому загрозу для себе.

Деніел Фрід, помічник держсекретаря з європейських та євразійських справ, який уже вилетів до Москви для підготовки візиту Кондолізи Райс та Роберта Гейтса, заявив: «Якщо росіян турбує, що 10 ракет без вибухівки у Польщі можуть являти загрозу, то давайте обговоримо це. Якщо вони побоюються, що за початковим розгортанням у Польщі наспіє щось інше, то ми знайдемо шляхи порозуміння і щодо цього побоювання теж. Ми готові до дискусії».

Вашингтон стверджує, що 10 перехоплювачів – це крапля у морі у порівнянні з тисячами російських боєголовок.

Президент Владімір Путін запропонував використати старий, радянських ще часів, радар в Азербайджані і відмовитись від європейського розташування системи ПРО. Американці кажуть, що радар в Азербайджані надто старий і непридатний для точного стеження, необхідного для перехоплювачів. Натомість вони пропонують росіянам стати повноправними партнерами у створенні загальноєвропейської системи протиракетної оборони. Чи погодиться на це Путін? Невдовзі дізнаємось.
XS
SM
MD
LG