Доступність посилання

ТОП новини

Нобелівська премія з фізики-2007. Комп’ютерна технологія


Петро Кагуй Прага, 9 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Цьогорічну Нобелівську премію з фізики здобули француз Альберт Фер і німець Петер Ґрюнберґ. Цією почесною нагодою їх удостоїли за роботи з магнетизму, котрі дозволяють значно збільшити щільність запису на твердих дисках комп''ютерів.

Науковці Альберт Фер та Петер Ґрюнберґ
(AFP)
Метод ущільнення інформації на твердих дисках Альберт Фер і Петер Ґрюнберґ розробили незалежно один від одного. Цей метод отримав назву «гігантська магнітна опірність».

Більше інформації на все менших і менших дисках

Відкриття науковців дозволило в останні роки зробити тверді диски набагато мініатюрнішими. І цим надбанням уже користуються мільйони людей на сучасних комп’ютерах, а також цифрових аудіоплеєрах.

Йдеться про черговий поступ у вдосконаленні комп’ютерної техніки, без якої вже важко уявити нинішній світ.

Француз Альберт Фер, 1938 року народження, є професором паризького університету Сюд. А німець Петер Ґрюнберґ, 1939 року народження, – професор Інституту досліджень у галузі твердих часток (Дослідницький центр в Юліху).

Попереду ще 4 номінації

Уже в наступні два дні стануть відомі лауреати Нобелівської премії у царині хімії та в літературі. 12-го жовтня оголосять ім’я лауреата Нобелівської премії миру. І, нарешті, 15-го жовтня стане відомий переможець чи переможці у сфері економіки.

Розмір Нобелівської премії у кожній із номінацій становить цього року близько півтора мільйона американських доларів. Лауреати отримають також дипломи та золоті медалі.

А саме нагородження відбудеться традиційно 10 грудня, в чергову річницю смерті засновника премії, шведського підприємця Альфреда Нобеля.

Перші Нобелівські премії були вручені 1901 року.

Матеріали до теми:

• Нобелівську премію у галузі медицини отримали троє вчених зі США та Великобританії • Нобелівські премії. Рік 2007
XS
SM
MD
LG