Доступність посилання

ТОП новини

Дніпропетровськ: мешканці будинку, найближчого до того, де стався вибух, жаліються


Юлія Рацибарська Дніпропетровськ, 26 жовтня 2007 (RadioSvoboda.Ua) – Вибух у житловому будинку Дніпропетровська, що забрав життя 23 людей, і перетворив у напівруїну цілу 10-типоверхівку, не пройшов без наслідків і для довколишніх споруд. Принаймні у цьому переконані мешканці будинку, найближчого до того, де стався вибух. Одразу після трагедії, запевняють люди, у них потріскалися стіни. Проте довести це і домогтися хоча б мінімальних відшкодувань, наразі не можуть.

Будинок № 20 на вулиці Набережній Перемоги якраз позаду багатоповерхівки, де вибухнув газ. Мешканці переконані, серед сусідніх споруд їхній будинок найбільше потерпів від аварії – він першим потрапив під дію руйнівної хвилі, в десятках квартир розтрощило шибки. Саме після цього вибуху зауважили: щось негаразд і зі стінами та стелею, кутки в «павутинні дрібних тріщин». Пенсіонерка на ім’я Нінель каже: в квартирах ще нічого, а на самих сходових майданчиках – уже помітно.

Нінель: «У квартирі ще немає, а в коридорах – тріщини невеликі, в кутках. Але офіційно наш будинок не визнають аварійним. Мають ще перевірити газові плити. У нас уже тиск газу перевіряли, сказали, що тиск змінюється. У день вибуху у нас теж були проблеми – полум’я велике було в газових горілках. Можливо, тоді з’явилися і тріщини. Але вони мають обстежити газові плити».

Сусідка цієї жінки, Віра, не впевнена, що тріщини з’явилися саме в день вибуху. Можливо, каже, були й раніше: будинок просідає поступово і до легенького потріскування стін уночі вже звикли.

На бік мешканців цього будинку наразі стали депутати міськради. Вони виїхали на місце події, переконалися в усьому на власні очі і поскаржились міському голові. Депутат Андрій Бірюк здивований попереднім висновком технічної комісії про те, що будівля цілком придатна до мешкання.

Претензії міській владі видаються дріб’язковими

Між тим, як виглядає, претензії мешканців цього будинку на фоні трагедії, що сталась, наразі видаються міській владі дріб’язковими. Ніяких матеріальних компенсацій не буде, повідомив міський голова Іван Куліченко. Однак запевнив: детальну експертизу стану багатоповерхівки таки зроблять.

Іван Куліченко: «У нас є висновок технічної комісії за підписом, зокрема, фахівців Придніпровської академії будівництва та архітектури, що у 60-му будинку загрози для проживання немає. Але тепер буде працювати комісія, яка лабораторно обстежить конструкції. Можливо, і потрібні будуть якісь дії – для усунення тріщин, ремонту покрівлі. Це все буде відпрацьовуватись. Люди матеріальних компенсацій не отримають, але вони лишатимуться під нашою опікою доти, доки всі питання не будуть вирішені».

Поки ж усе, що зробили для мешканців 260-квартирного будинку, то це тільки повставляли шибки. Люди кажуть, просити про більше поки не наважуються.Адже навіть ті, хто має статус потерпілих від вибуху, не отримали від влади всього обіцяного.

Матеріали до теми:

• Дніпропетровські потерпілі не знають, де зимуватимуть • Постраждалим від газової аварії пропонують кооператив замість нового житла • Остання стіна обваленого будинку і Президент • НП державного масштабу – підсумки та уроки • «ЧП» державного масштабу. Чи готова влада до подібних надзвичайних ситуацій? • Чи впорається влада з обіцянками потерпілим від газової аварії в Дніпропетровську?
XS
SM
MD
LG